
Reklame
Skal du kjøre langs strekningen Oslo-Trondheim, ikke ta nye E6. Legg til 20 minutter, unngå tungtrafikk og få nydelige opplevelser fra natur og kultur til lokal mat langs Gudbrandsdalsvegen.

Her ligger også Annis spisested, en av tre vinnere av Årets veimat 2019. Den flotte delikatessebutikken hun også har, er i seg selv grunn til å kjøre «omveien».
Hvor i landet er vi?
For meg som er oppvokst i Nord-Norge, og generelt har reist lite med tog i Norge sier navn som Dovrebanen meg lite. Jeg vet godt forskjellen på Berlevåg og Båtsfjord, men ikke spør meg om Ringebu og Otta. Det vil si, nå kan du det! Uansett: Kommer du fra Oslo og passerere Lillehammer, da er du på rett vei. Dette kartet gir deg en pekepinn. Har du Google maps, er også de fleste matstedene lagt inn.

Se etter stedene Fåvang, Ringebu, Hundtorp, Harpefoss, Vinstra og Kvam. Her har altså 26 små og store mat- og kulturaktører gått sammen om å lage et flott tilbud til deg som reisende. Her er det både øl- og akevittprodusent, så vel som konsertarrangører, gårdsutsalg, resturanter og kaffebar og bakeri, alt under navnet Gudbrandsdalsvegen.

Det er vakkert å se bedrifter som unner hverandre suksess og går sammen om å skape noe som er større enn dem selv. Jeg ble invitert for å lære mer, og etter å ha smakt og smakt og smakt litt mer – kommer her mine hjerteligste anbefalinger til små og store matstopp langs veien.
1.Gammelbua

Hvor: Kvam, Kvernvegen 2, ligger rett ved hovedveien. Statens vegvesen gir dem ikke lov til å skilte ved veien, så følg godt med. Grei parkeringsplass rett ved bua.
Åpent: Man-fre 10 til 16, lør 10-15.
Spis og kjøp: Kjent for Napoleonskake og Verdens beste. Mektige saker og mektig godt. Jeg spiste også en saftig, grov briks med druer, brie og spekeskinke. Selger eget brød og flatbrød fra Øyen hjemmebakeri.

Historie: Gammelbua er Kvams eldste handelsbygg. Bakeriet har vært i sving siden 1898-årene. I dag har Ødegaarden bakeri 25 ansatte og du finner brød og bakverk fra dyktige bakehender i de fleste matbutikkene i nærområdet. De har også bakeriutsalg på Vinstra, Kvam og Otta.
2. Øyens hjemmebakeri

Hvor: Kvam, Sagvegen 22 – på skrå nedenfor Gammelbua

Åpent: Man-fre 9-15, torsdag til 16
Butikk: Selger lefser, fettbrød og flatbrød

Historie: Søstrene Kari og Elisabeth knar, kjevler og blir varme sammen med 46 takker som står på fra morgen til kveld. Ektemenn, en datter og en mor er også med. Bestemors oppskrifter er en suksess, og varens selges nesten for billig – både i butikker og hos deres eget utsalg – som er dekorert med minner fra en oppvekst på gård.

Du finner godsakene også i et 50-talls butikker i nærområdet. Du kan også bestille på nett. De sender over hele landet.
3. Hev kaffebar
Hvor: Ringebu, Jernbanegata 10. Ligger i gågata, se etter fargerike bord ute dersom det er sommer.

Åpent: Mandag til torsdag 9-17, fredag 9-19, lørdag 10-15.
Spis, drikk og kjøp: Kanelsnurrene er et must. Her er oppskriften, så ser du for noen gode råvarer og arbeid som ligger bak. Sandwicher med lokalt pålegg er også noe du må ha, samt eplemost fra Darrud i Telemark, slekt av Hev-eierne. Den største gleden her er god te fra leverandøren Solberg&Hansen servert i store kopper, i tesil og beger til å sette den fra seg i. O lykke. Endelig blir vi te-folk også vist litt respekt. De selger også bakevarer, kaffe, te og lokale matvarer.

Historie: Da bakeren gikk konkurs, gikk flere av bygdas bedrifter sammen for å skape liv i lokalet – der det har vært bakeri siden 1900. I 2019 var bakevarene fra Morten Schakenda og det kjente Bakeriet i Lom på plass, dermed trenger en ikke egen baker – men har fersk bakstduft likevel. Pålegg og drikke er så lokalt som mulig. Hev er et samarbeid mellom flere bedrifter, som alle ville ha et bakeri i bygda. Igjen et bevis på samarbeidsvilje, som skaper arbeidsplasser og glede for både lokale og besøkende.
4 Annis spisested og butikk
Hvor: Ringebu, Tomtegata 10. Få meter fra Hev kaffebar og nært Mega-butikken.
Åpent butikk: Mandag til torsdag 9-17, fredag 9-19, lørdag 10-15.
Åpent resturant: Mandag til torsdag 12 -19, fredag og lørdag 12-24, søndag 12-18.


Kjøp, spis og drikk: Delikatessebutikken er et eldorado av lokal mat, fra ost og ramsløkpure og rabarbrasyltetøy til pølser og spekemat. Også produkter fra Danmark og Italia. En hit både blant hyttefolk, lokale og oss som kjører forbi. På spisestedet blir du mett uansett hva du bestiller. Jeg gikk for Annies pølsefest, hvor tilbehøret er en fest både for øyne og munn. De har også dagens suppe, salat med mer så vegetarianere kan trygt gresse her.
Historie: Lager alt selv. Bruker hele dyret, fra lokale bønder som driver med svin, lam, geiter og kyr. Produktene finnes også i Mathallen i Oslo. Vant pris som Årets veimat i 2019, kåret av bladet Motor. Les mer på hjemmesiden.

5. Harpefoss hotell

Hvor: Gålåvegen 58, Sør-Fron. Ta avkjøring Harpefoss/Gudbrandsdalsvegen, og deretter ca. 500 meter.
Åpent: Åpent hver helg 12-16 vår/sommer.
Fra 6. juli – 17 august: ons-søn 12-16. Utstillinger med mer: Sjekk nettsiden

Spis, drikk og se: Kafé med kaker, te og kaffe. Flotte utstillinger både inne og ute.
Historie: Harpefoss hotell var et hotell, er nå en kunstarena med utstillinger, artist-in-residence, festivaler, konserter, foredrag og seminarer som foregår gjennom hele året. Hovedvekt av aktiviteter april-november. Produserer og utgir bøker, filmer og kunst i offentlige rom-prosjekter.
6. Bonden Syltes gårdsutsalg
Hvor: Myrevegen 13, Fåvang

Åpent: I 2019 fra 8.07 til 10.08. De driver gård med mange gjøremål, og har åpent fra onsdag til lørdag kl 10.00 – 16.00. Dersom dere ønsker å komme utenom åpningstidene, er det bare å ta en telefon. Dere får handle dersom de er tilstede. Gunhild: 41246084 Ole Asmund: 99045225

Kjøp og se: Ureist kjøtt fra gris og geit, juleribbe, bacon, spekekjøtt med mer. Flotte kjeskinn, lokale matprodukter og håndverk. Se festlige og frekke boergeiter, samt griser som koser seg ute og har det bra. Du kan også bestille kjøttkasser året rundt via hjemmesiden.

Historie: Gunhild og Ole Asmund Sylte eier og driver gården. De har eget foredlingslokale på gården. Utegrisene er fra Myrvoll gård hvor det har vært gris siden gården ble bygd i 1905. I 2013 bestemte de seg for å ta ut noen gris fra fjøset og la de leve naturnært som i gamle dager. Grisene tas ut og kjøres til Myrsetra vår om sommeren når de er 3 måneder og går ute til nov./des. Den siste tiden er de hjemme på gården. Dette er arbeidsomme dyr som snur torven og etterlater seg svart jord som kan såes neste vår. De spiser det de finner i naturen og fôres i tillegg med myse fra meieriet, mask fra lokalt ølbryggeri og norsk kraftfor uten soya. Gudbrandsdalsvegen kan være stolt av en slik grisebonde, som viser åpenhet og satser på griser som får være ute.

7. Rudi gard
Hvor: Rudivegen 40, Sør-Fron
Se, hør, spis og drikk: Er et sted for de store anledninger, men også konserter og utstillinger. Eier Øistein Rudi er for øvrig habil felespiller med flere Spellemannpriser. De serverer nesten utelukkende lokal mat og har også eget øl. Her er det også KUnstutstillinger i den gamle fjøsen, med kubåser som del av inventaret.

Åpent:Se nettsiden for arrangmenter.
Mer snacks til ganen

Se etter lokale drikkevarer som Gudbrandsdalsakevitt og ulike typer øl fra Doblougs bryggeri. Akevitten er med furuskudd fra Kvamsfjellet, og sankes av initiativtaker Hanne Britt Jacobsen og gode støttespillere. Tilsett sitronbrus og jordbær, smaker himmelsk.

Sist, men ikke minst, er det også et god idé å ta turen innom de lokale matbutikkene. Mega på Ringebu har gjort det enkelt, og har skilt der det står «lokal mat».

Matprodusentene har samlet seg under navnet Gudbrandsdalsmat. Så i andre butikker det bare å spørre etter ost, Jotunheimen fisk, oljer, spekemat med mer. Kanskje kommer det etter hvert også klistremerker eller plakater hos butikker som selger lokal mat. Jeg kjøpte med meg både betaost, ramsløkpuré, rabarbrasyltetøy og lammepølser fra steder langs Gudbrandsdalsvegen. For de beste souvenirene er de du kan spise!

Mer om Gudbrandsdalsvegen

Min reise: Fly direkte Alta-Oslo på 2 timer, deretter tog fra Oslo S til Vinstra på 3 timer. Så bil i Midt-Gudbrandsdalen.

Overnatting: Jeg sov én natt på Sygard Grytting, og den opplevelsen fortjener et eget innlegg. I mellomtiden kan du sjekke ut nettsiden deres.

Mer på nett: På Gvegen kan du lese mer om Fron Badeland, Ringeby Stavkyrkje og Peer Gynt-stemnet. For ja, det er mye mer å gjøre enn å spise og drikke her. I 2019 var det Snøhetta som har stått for scenografien på Peer Gynt, og den blir brukt også de to neste. Ser fantastisk ut, så spørs om jeg ikke må tilbake til neste år…..

Jeg ble invitert av Gudbrandsdalsvegen. Som alltid er tekst uten føringer, og alle bilder er også mine egne. Derfor er innlegget merket reklame. Les mer om Gudbrandsdalsvegen hos Annette hos Reisepluss , og lær mer om sauene og merino-garnet til Kvam-genseren hos Jeanette fra Reiseperler.

Har du lyst på mer Norgesferie, anbefaler jeg Nasjonal turistveg i Varanger med kunst og natur i verdensklasse, helt gratis. Disse bildene fra Øst-Finnmark bør overbevise deg.
Det var første gang jeg stoppet så lenge i Gudbrandsdalen. Virkelig verdt det, og jeg fikk lyst til å komme tilbake til Peer Gynt-stevnet.
Nært og fint møte med matkvaliteter i Gudbrandsdalen og spesielt Ringebu?