/reklame/ Jeg tror ikke noen restauranter i Szczecin har hørt om minimalisme. I alle fall ikke de jeg var innom. Her skal du være bra sulten om du ikke blir mett av en hovedrett. Våger du deg frempå med forrett og dessert, er det bra det er fine gater du kan spasere hjem i. Så kan du jo også sette av kvelden, og ta deg skikkelig med tid når du går ut. For både startretter og søte avslutninger i landet som elsker desserter, gjør at du vil bli fristet til å kaste deg utpå en 3-retter.
1. Spizarnia Szczecińska: Lekkert og lokalt
Mat: Polsk mat laget på smakfullt og moderne vis. Jeg ville egentlig ha gåsepirogier, men de var allerede utsolgt. Så det ble kjøttpirogier, samt en vegetartartar med lokal limonade til. Her kan du spise sunt eller mer solid, valget er ditt. Ligger i 2024 som nummer 1 av over 350 restauranter i byen, og det forstår jeg godt.
Omgivelser: Ikke la deg skremme av at du må ned en trapp. Det er lyst og trivelig i lokalene, og veldig uformelle kelnere. Dette passer både for familier, venner og par som vil ha moderne, polsk mat.
Praktisk info: Åpent hver dag fra 12.00. Stenger søndag 21.00, fredag og lørdag ved midnatt og de andre dagene 22.00. Hyggelige priser. Fra 50 til 300 kroner til det dyreste. Sjekk menyen til Spizarnia Szczecińska på nettsiden, og bestill bord. Her kan det bli fullt i helgene.
2. Browar Pod Zamkiem: Brygger gode saker
Mat: Signatur-retten er ølmarinert fish & chips til 150 kroner. Én porsjon rekker til to mann. Jeg spiste der to ganger, og hadde quesadilla den andre gangen. Suverent det også.
Omgivelser: Klassisk, koselig bryggeristemning med øltanker, øl i litersglass og hyggelige kelnere. Inndelt i flere soner og etasjer, så her vil det nesten alltid være plass til to. Er dere en større gruppe, bestill bord.
Praktisk info: Mandag til torsdag åpent 16 til 23, helgene 13 til 02. Kjøkkenet stenger litt før. 0.5 cirka 50 kroner og 1l det dobbelte.
3. LILI by Dutkiewicz: Sobert og jovialt
Mat: Her er det trangt om plassen i helgene for brunsj. Pannekaker, croissant med guacamole, fiske- og vegetarretter slår an blant mange. De selger også ferske brød. Du kan også komme for en drink eller bare en kopp te.
Omgivelser: Lys, nordisk stil. Delt inn i flere avdelinger.
Praktisk info: Åpent hver dag 9 til 20.
4. Matejki 8: Snodig stilforvirring
Mat og omgivelser: Veldig stilforvirrende sted og meny. Litt Poirot møter Italia møter Polen interiørmessig. Hvite duker, retro og plysj. Enten elsker du miksen, eller så får du spader av det hele. Merk at menyen ligger i samme leia. Italiensk parmaskinke, polsk suppe og polsk tartar. Sistnevnte var himmelsk. Kelneren super, og selve huset er flott. En villa som også er hotell. Utenfor er det hage som kan nytes om været tillater det.
Praktisk info: Ligger bittelitt utenfor allfarvei, men buss 68 stopper rett utenfor porten inn og opp til restauranten. Vil du ha en annerledes matopplevelse og gå et sted ikke alle andre er, er dette stedet. De har faktisk kun åpent i helgene dersom du ikke bor på hotellet, slik jeg forsto det.
NB: Facebook-siden er ikke oppdatert på en stund, og nettsiden er på polsk. Men ta en telefon eller send en mail til Matejki 8, og hør om dere kan spise her. Og fortell meg hvordan det var!
Andre restauranter i Szczecin
Jeg var der i 3 netter, og rakk ikke å sjekke ut flere restauranter i Szczecin. Men jeg fikk anbefalt noen flere spisesteder og frokost/lunsjsteder fra lokale folk jeg traff.
- Korziene har god vegetar
- Dzien dobry med frokostdumplings med blåbær to die for
- Bajgle Króla Jan skal ha de beste baglene
Kjekke kafeer for te og kaffe
Te i Polen er en nytelse, bare sjekk ut Fanaberia. Kaffe og annet leskende er ifølge lokale særdeles bra på følgende steder:
- Cesky Film
- Taverna
- Relanium
- Ogrody Sródmiescie
Ferdig med restauranter i Szczecin – hva kan du gjøre nå?
Det er ganske mye, faktisk. Det spørs om du er opptatt av arkitektur, historie, kultur, julemarked, kajakk, spa og velvære eller shopping. Jeg har samlet mine beste tips til deg som er ny i byen, eller som kanskje leser at du ikke fikk med deg alt når du var der første gang. Les artikkelen Szczecin: storbyferie med sjelero, spa i særklasse og søte saker.
Ingen grunn til å være mett av Polen
Jeg har vært i de største byene i Polen, og på landsbygda. Et land med nesten 40 millioner innbyggere har mye å by på, hele året. Zakopane er for eksempel i Polen, og et eldorado både for spa- og snøelskere.
Og for deg som liker å gå i fjellet. Krakow byr også på langt mer enn saltgruvene og gamlebyen. Sjekk min artikkel om Krakowtips og ekstra gode restaurantopplevelse inkludert en dessert du aldri glemmer.
Er du fremdeles på mathakket? Da vil jeg anbefale restaurantartikkelen fra Gdansk. Piwna 47 i Gdansk passer til alle anledninger, og er fremdeles et sted med god mat sier tilbakemeldinger fra lesere som har vært der etter meg.
PS: Hvordan uttales Szczecin …?
Setningen som mest googles om byen, er “hvordan uttales Szczecin” og svaret hører du her
Artikkelen er gjort i samarbeid med Polen Travel, Visit Szczecin og Syde – digitalbyrå i Bergen. Tekst, foto og meninger er som alltid mine egne – uten føringer eller innblanding fra noen før, under eller etter turen.