Færøyene ser du best med bil, eller om du går tur. Vi valgte det første, og setter du av tre dager får du med deg det meste. Øya har samme temperatur året rundt, sånn cirka – så en fin destinasjon året rundt. Her får du mine favoritter, i urangert rekkefølge og med færøyske navn.
1 Saksun
Bygda har 10 innbyggere, og ligger ved en lagune ved nordvestkysten av Streymoy. Når du nærmer deg, kommer til et kryss. Ta til venstre om du vil parkere og gå langs lagunen innover. Ta til høyre, som vi gjorde, dersom du vil se Saksun ovenfra.
2 Velbastaður
Liten bygd på sørvestkysten av Streymoy. Du trenger ikke stoppe så lenge her, men utsikten er vakker og så har de verdens søteste buss-stopp.
3 Gasadalur
Min favorittplass. Har du liten tid, dra i hvert fall hit. Bygda var en av Færøyenes mest utilgjengelige, og fremdeles er det en opplevelse utenom det vanlige å ta seg hit. I 1940 bygde man en trappekonstruksjon fra vannet og opp til bygda. Veldig nifs, den eksisterer i dag og jeg ble svimmel av å se ned. De har også egen helikopterplass, slik at folk kan komme raskt på sykehuset. Før de fikk tunnel i 2004, gikk både postmannen, gravferdsmann og andre over fjellet dersom havet var i dårlig humør. Bygda er nå tilknyttet det øvrige veinettet på Vágar. Men bare én kjørefil, så motkjørende biler har vikeplikt. Vandrestien til Gásadalur starter 3 km vest for Bøur, for de som våger seg på det.
4 Tjørnuvík
Den er Streymoys nordligste bygd, og ligger i en bukt omkranset av høye fjell. Tjørnuvík er regnet som en av Færøyenes eldste bygder. Nifs var i alle fall veien ned dit, og smal. Og med mange sauer som gikk på tvers nedover fjellene. Vi var ikke så lenge i selve bygda, da det var en begravelse der. Så vi sto på stranda og fikk et godt blikk mot Risin og Kellingin, som er navnet på to klipper. Legenden kan du lese mer om her. Når det er vindstille, kan en seile mellom dem.
5 Kirkjubør
Bygd på vestkysten av Streymoy. Her finnes det gamle bispesetet Magnuskatedralen samt Kirkjubøargarður, hjemmet til kongsbondeslekten Patursson. Kirkjubøur regnes som det viktigste historiske stedet på Færøyene. Her ligger også Olavskirken, som du kan gå inn i. Det kan du også i andre bygninger her. Kjekt å se hvordan de bodde i gamle dager.
6 Oyggjarvegin
Den gamle veien til Torshavn, før tunnelen kom, er en spektakulær tur den også. Du får en fin oversikt, får øye på et hotell som ligger på en usannsynlig stilig plass i naturen og generelt gode bilder. Men som alltid, virkeligheten er mer storslått. Vi forsøkte i alle fall å ta litt bilder.
7 Vestmanna
En tur til fuglefjellene rundt Vestmanna er et must, og båtene går der hele året. Rib-båter eller de litt større som tar opptil 20 mennesker. Du vil bli overrasket hvor nært du kommer både fjell og fugler, og da vi seilte gjennom et fjell trodde jeg hjertet mitt skulle stoppe. Men det finnes få folk som er så sjøvante som færingene, så du er i gode hender. En tur tar inntil 2 timer, og kan blant annet bestilles her.
8 Norðagøta
Bygden ligger innerst i Gøtuvík på østkysten av Eysturoy. Norðragøta har en fiskerihavn med mange trålere, fiskemottak og fiskeeksportfirma. Det finnes også en plastvarefabrikk og mange handels- og servicebedrifter. Flere gamle hus var i ferd med å rives her, men de ble reddet i siste sekund og brukes nå som et aktivt museum. Det er ikke bare i Norge at en ønsker å rive og bygge nytt altså. Den gamle kirken er også i bruk, og museet er ellers aktivt. Irdi Petersen er en av drivkreftene for å bevare den færøyske hesten. Det finnes nå 71 feræøyske hester igjen. Til sammenligning er det 300 pandabjørner i verden. Vil du se hesten, viser Irdi den frem til turister om sommeren. Du kan også ta kontakt med museet og høre om mulighetene utenom dette.
9 Bøur
Lille Bøur med offisielt godkjent grindahval-strand, gir deg bilder av koselige hus med gresstak og fin utsikt mot ørnefjellet. Vi var der i mai, så hvalfangst ser du ikke før i sommermånedene.
10 Mat og øl
De som kjenner meg, vet at jeg liker å gå i lokale matbutikker. Stor var gleden da jeg fant frem til kjøpesentret SMS (ja, det heter det) og dens matbutikk. Suveren fiskedisk, skulle sikkert bare mangle men likevel, gode oster, perfekte tapasretter to go og de hadde til og med Kusmi-te i hyllene, i tillegg til the usual suspects. Det kan koste å spise ute flere dager i uka, så vi var veldig fornøyd med maten herfra til en rimelig penge. Øl får du ikke kjøpt i vanlige butikker, så sjekk nærmeste ølutsalg der du bor. Færøyene har vel noe av verdens reneste vann, og 1888 fra Föroya Bjor er vel verdt både å kjøpe og ta med hjem. Det er for øvrig billigst på flyplassen, og der har de begge de færiske merkene. På flyturen med Atlantic Airways får du gratis øl, så sjekk den ut allerede der.
VERDT Å VITE
OVERSIKT: Færøyene er ikke stort, i alle fall ikke den delen som har veier. Så du får raskt oversikten.
VÆR: Færøyene har, til tross for at de ligger på høyere breddegrader, et subarktisk maritimt klima med lange, milde, vindfulle vintre og korte, kjølige somre, med mye fuktighet i sør og vest. Det er oftere overskyet vær enn blå himmel på Færøyene, og tåke og kraftig vind er svært vanlig. Noen av fjellene kan sies å ha arktisk klima. Den årlige snittstemperaturen er 6,7°. Så solferien bør du legge andre steder.
BIL: Du kjører ikke mye offroad, men kan du velge en SUV så gjør det. Vi hadde en mindre bil, og det gikk fint det også. Ha uansett leiebil, så står du mye friere enn om du skal være avhengig av buss.
NATUR: Er du fra Norge og har sett endel fjorder, fjell og Finnmark, er det ikke sikkert du blir helt vilt imponert. Jeg synes Gasadalur var spektakulær, og Saksun vakker. Og de andre på listen. Det minner likevel i perioder mye om Norge, så med mindre du liker å kjøre veldig mye bil – velg deg ut en fire, fem steder å dra til. Du skal stort sett tilbake samme vei som du kom inn i fjordene, så du kan bli mettet på et punkt.
ALLEMANNSRETTEN: Når det er sagt, går du turer i fjellet får du nok helt andre opplevelser enn en får fra et bilsete. Husk bare to ting. Været skifter usannsynlig fort, så ha med gode klær, mat og drikke uansett hvor kort turen er. Det andre er at allemannsretten ikke gjelder i samme grad som hjemme på Færøyene. Så ikke slå opp teltet ditt før du har snakket med de som eier marka. Ellers kan det være du må ta beina på nakken.
Alt annet du trenger å vite fra festivaler til kart, finner du hos Visit Faroe Islands.
God tur!
Takk for det 🙂 Blir spennende å se om du også får litt Finnmarksvibber når du reiser rundt.
Husk forresten å ta med niste på bilturene, det er ikke altfor mange steder å stoppe og spise.
Matbutikker er det derimot de fleste stedene.
Smellvakkert! Flott og informativ innlegg derfra. Kjenner jeg gleder meg ekstra mye nå til turen går dit i august. 😀
Et veldig instagram-vennlig sted, så lenge tåken ikke ligger tykt over hus og klipper 🙂
Færøyene var et hyggelig bekjentskap, og neste gang håper jeg å spise på Koks.
Det var litt over budsjettet for denne gangen.
Det ser lækkert ud! Jeg må til Færøerne en dag 🙂
Hei Pia, takk for hyggelig kommentar 🙂
Ja, Færøyenes natur er noe annet enn Danmark og lundefuglene er jo flotte selvsagt.
Mykines er nok verdt en tur det også. Ser at Færæyene har mange festivaler, også på de mindre tilgjengelige øyene, så det er noe å oppleve året rundt.
Færøernes natur er en smuk og anderledes oplevelse. Ikke mindst for en dansker. Vejret er et kapitel for sig. Vi har både kørt i lejet bil og vandret rundt på Mykines, hvor der findes i tusindvis af søpapegøjer eller lunder om man vil.
Så lenge en er forberedt på litt tid i bil, og at været kan være veldig grått veldig lenge – er Færøyene kjekt 🙂
En av dagene var det tykk tåke nesten hele dagen, og da var jeg glad jeg ikke hadde lengtet etter en fjelltur gitt.
Fantastiske bilder fra en flott øy. Fikk ikke mindre lyst til å utforske Færøyene etter å lest posten din. Det så ut som en kjekk tur.