Henningsvær i Lofoten har rundt 500 fastboende. Fiskeværet er ikke stort, så du rekker over det meste uten å ha lest en guide på forhånd. Men et lite tips likevel. Legg turen til Henningsvær lysstøperi og kafé. En usedvanlig god stemning, gode kaker, lunsjretter, pizza, fairtrade kaffe og te. Eier Line støper også vakre lys i alle farger og størrelser. Prisen er heller ikke avskrekkende.

Åpent året rundt
Henningsvær lysstøperi serverer varm drikke i lekre keramikkopper fra Engelskmannsbryggas keramiker Cecilie Haaland. Liker du dem, er det bare å stikke de få metrene ned og kjøpe med deg en hjem. Det gjorde jeg. Henningsvær lysstøperi og kafe baker det aller meste selv, og er ellers åpen året rundt minus noen uker i januar. Utenfor sommersesong har de også stengt mandager. Sjekk Facebook-siden til for endringer i åpningstider, eller for særlige arrangementer som Førjulseventyret. For Lofoten er vakker og har mye å by på uansett årstid!
Unike folk på en unik plass
Noen ganger virker det bare umulig. Å formidle den lune stemningen som slår imot da du trår over dørstokken til Henningsvær lysstøperi og kafé. Det er som å få et perfekt varmt ullteppe rundt seg. Stive skuldre senkes. Noe skjer. Du føler godhet og ekthet.
Dette begynner å ligne en artikkel som ikke står i et bakeblad, men et der ånder er involvert. Men nei. Dette må dere bare tåle å lese. For her finnes en helt naturlig forklaring. Det viser seg at eierne og samboerne Line Jensen og Pål Pettersen er akkurat slik selv. Hel ved. Ingen skjult agenda. Fravær av markedsstrategi og kule interiørkonsulenter.

En lysende idé
- Vi ville bare lage en slik kafé som vi selv jakter på reise. Et sted du føler deg hjemme, som er ekte og ordentlig. Vi er overrasket over hvor mye folk som finner veien hit. Ofte er det smekkfullt. Noen er skeptiske. Folk er ikke vant med å få det som er speilet i brosjyrer. Men her leveres det vi sier vi skal levere. Da opplever også gjestene ektheten vi står for, sier lofotværingene Pål Pettersen (45) og Line Jensen (46).
Ved disken henger et hjerte med påskriften «Please help yourself». Og kakene forsvinner kjapt. Klokken er 14, og flere må innse at dagens porsjon med vaniljeboller er forsvunnet. Browniene er det derimot mer av. Hjemmelagd pizza fyller også tallerkner, og de suser ut av kjøkkenet i den tidligere matbutikken. Ingen bord hos Henningsvær lysstøperi er like, og får selskap av unike stoler og sofaer. Fra taket henger stearinlys i regnbuens farger.
For vi er jo også i et lysstøperi, og det var slik det hele begynte. Line jobbet som apotektekniker, og følte i lang tid at hun var på feil hylle. Hun visste derimot at hun ville gjøre noe med farger. For å gjøre en lang historie kort, endte det med at de kjøpte et lysstøperi i Bodø og flyttet det til Henningsvær. Det var større enn hun trodde, og ikke ante hun noe om å støpe lys – men det var rett likevel. De startet på et lite rom i ei fiskebrygge i 2003. Pål passet jobben som skipper, og hjalp til da han var i land. Turistene rant inn. Kafé var det ikke, men folk fikk nå en kopp i hånda og likte seg i rommet. En platting ble til slutt en samlingsplass. Så kom et større lokale til leie, og tanken om kafé i støperiet vokste.
- Skal vi drive kafé, må det bli 12 stoler, brødskiver og vafler, sa Line.
- Nei, det må være større, sa Pål og slik ble det.
Stoler, bord, kopper og kar ble flyttet fra hjemmet. I starten serverte Henningsvær lysstøperi vafler, suksessterte og boller med kanel og vanilje. Pål bakte. Han hadde jobbet som hotell-kokk, og var ellers oppvokst med ei ekstremt bakeglad mor som ofte ga sin sønn oppgaver ut over å slikke kakebollen. Men de tok seg noe vann over hodet, og hva skjer da med gode mennesker? Et lite mirakel, denne gangen kalt Benedicte Tekle.
- Det var førjulstid, Line var syk og det var bare meg på jobb. Som skulle passe kaffemaskinen, lage mat og være på støyperiet med unger. Da klokka var 14, rant svetten og jeg var i ferd med å bli gal. Da kom Benedicte inn døra. «Jeg har utrolig lyst til å hjelpe dere. Jeg ser dere trenger det». Vi møtte dette fyrverkeriet av ei dame igjen. Hun kom med kaker og en bolledeig som var satt hjemme i Svolvær, og som hevet seg de 30 minuttene til Henningsvær i bilens forsete. Etter det så vi ikke mer til henne. Men Benedicte sparket oss i den retningen vi trengte, og etter det bakte vi mye mer selv, forteller Pål.
Åpent hver sommerdag
Tusenvis av boller har gledet mange turister fra både Norge og det store utland. For Henningsvær har en magisk tiltrekningskraft. En gresk liten perle i nord, der det bor fast rundt 500. Om sommeren kan du se klatrefolk limt til fjellsidene, bobilene sementkjører og alle skal før eller senere over den pittoreske brua til Henningsvær.
- Kafeen har åpent hele året, om sommeren daglig. Klokken 6 starter bakedagen, fra 12 er det lunsjtid med pizza og foccacia med tilbehør. Kjøkkenet har vokst fra 8 til 16 m2. Men det er på mange måter ikke vi som har gjort det større. Vi har fulgt en energi. Plassen og gjestenes forventning har på en måte gått foran og dratt oss med. Den største opplevelsen for meg? At jeg var i stand til å skape en slik atmosfære, i et lokale som har ligget brakk. Jeg ante ikke at jeg hadde en slik fargeskala i meg, sier Line, som også har utdannet seg til Innerlife-terapeut.
I 2005 ble altså lysstøperiet også kafe. De feirer dermed 10 år. Henningsvær-mannen Pål har hatt havet som arbeidsplass siden konfirmasjonen. Nå har han trappet ned på skippervirksomheten, og er ute i noen måneder om året. Han har ansvaret for ikke å skuffe alle de som har kjørt i to timer for å spise godsakene.
Det er jo krise når vi ikke har boller til slike gjester. Det er ikke alltid godt å beregne, men vi prøver å følge magefølelsen. For vi ønsker ikke å kaste mat. De gangene vi feilberegner, pakker vi varene inn og serverer det til klatreleiren i nærheten. Ellers i året gir vi det til noen som ser ut til å bli glade for det, forteller paret.
Hva er den beste tilbakemeldingen dere har fått?
Når folk sier de blir rørt over å komme til en så vakker plass, med en unik ro. Det treffer midt i hjertet. Vi har mange faste kunder, særlig i den mørke årstiden. Når de ser på oss, smiler og sier at helga ikke blir den samme uten oss: da er det vår tur til å bli rørt, sier Pål og Line.
Henningvær lysstøperi