I Rosendals trädgård serverer de deg alt fra ro under epletrærne og vakre planter til himmelske lunsjer og kaker. Besøk ikke Stockholm uten å ha vært her.
Søta bror og søster har skjønt det for lengst; lekkersulten stiller de i Rosendal på Djurgården. Hvert år legger flere hundre tusen turen innom, uansett hva slags sult de har: Ammende mødre med barnevogner på vei til lekeplassen. Forelskede par som koser seg på plenen. Hundeeiere som snuser på blomstene med sine firbente på slep. Øyas egne beboere for å kjøpe brød i butikken. Og hageglade pensjonister som beundrer drivhusene og krydderplantene.
KJEKK BUTIKK
Det er umulig ikke å la seg sjarmere av epletrærne i hagen i Rosendals trädgård. Noen koser seg med egen niste, mens endene fra dammen rusler bort og håper på smuler. Du sjekker ut grønnsaksbedene, stikker bort til den lille butikken og får med deg fat, skåler, kopper og tekanner i keramikk, oljer, te, dagens ferske durumhvetebrød, direkte fra stedets egen bakerovn, salt, buljong, sjokolade og pasta, alt laget på økologisk eller biodynamisk vis. (ja, ikke keramikken da)
For Rosendals trädgård har et mål: Å få fram den ekte smaken til produktene, at du skal få smake grønnsaker og kjøtt som du aldri før har kjent det. Ønsket er at gjestene blir oppmuntret til å kjøpe produkter, som er skånsommemot jorda og vennlige mot miljøet.
For Rosendals trädgård har et mål: Å få fram den ekte smaken til produktene, at du skal få smake grønnsaker og kjøtt som du aldri før har kjent det. Ønsket er at gjestene blir oppmuntret til å kjøpe produkter, som er skånsommemot jorda og vennlige mot miljøet.
NØYE UTVALGTE SVIN
Rosendals trädgård er en stiftelse. Målet er ikke å tjene mest mulig penger. Derfor er lokalene sjarmerende og enkle, kjøkkenet og bakeriet er ikke stort, selv om opptil 6000 gjester skal serveres om dagen. Men Rosendals eiere vil ikke bli større, de vil ikke utvide mer. Derfor må du heller tåle kø om du vil smake av restaurantens herligheter. Maten er definitivt verdt å vente på. For kjøkkensjef Martin Wall jobber hardt for å gi deg enestående råvarer til lav pris, i hvert fall med norske penger.
– Det er en utfordring å skaffe økologiske råvarer. Mye tid går med til leverandører, sier Wall. Han legger til at kjøkkenet må være med tidlig i prosessen for å få akkurat de produktene de ønsker seg.
– Svin som skal til oss, plukkes ut tidlig. Det er ikke mange som byr på økologisk fisk, kjøtt eller fugl i Sverige. Det er derfor ikke hver dag jeg får det jeg har bestilt. Det er en utfordring til kokkens kreativitet. Martin må skape en meny rundt de råvarene han får.
– Noen ganger kan jobben bli vel spennende, men jeg elsker utfordringen og ville ikke byttet den ut mot en mørk restaurantkjeller i Stockholm sentrum, sier Martin i det han haster ut døren med mobilen limt til øret.
PRØV KLADDKAKEN
Dagens hovedrett blir svinekotelett med chilibønner og poteter. 105 svenske kroner. I tillegg er alltid salat og suppe oppført på kritt-tavlene. Og som alltid bugner et helt blomsterbord med sandwicher og kaker. Kaker? Ja. Her er myke sjokoladekaker med en søtsalt smak som tar pusten fra deg for utrolige 39 svenske kroner; på kvitteringen står «kladdkaka». Sirupsnipper som du trolig aldri har kjent dem før, og gulrotkaker som har fått den beste behandling av kjærlige bakehender. For på Rosendal tar de ingen snarveier.
– Alt vi bruker, er økologisk, fra mel til mandler, selv om det er dyrt, fastslår daglig leder Maria Bergkvist.
– Egentlig burde vi tatt mer for maten, men vi vil at alle skal få muligheten til å smake. Vi er en demokratisk utgave av økologiske De Kas i Amsterdam!
SAMME LEVERANDØRER SOM DAHLGREN
Hun legger til at det finnes flotte spisesteder i sentrum, som hos stjernekokken Mathias Dahlgren på Grand Hotel. De bruker samme leverandørene, men maten koster mye mer. Bergkvist har reklamebakgrunn. Hun ser likheter mellom reklamebransjen og Rosendal-jobben:Det handler om å få ut et budskap; forskjellen er at her kan jeg gå rett ut til brukeren og spørre om produktet var bra.
– Vi på Rosendal har i hovedsak tre formål: Du skal oppleve noe godt for mage og hjerte. Du skal lære noe nytt om miljøet, og hvordan alt henger sammen. Og vi vil at alle skal føle seg velkommen, understreker Maria Bergkvist.
EGEN NISTE PÅ PLENEN ER OGSÅ LOV
De har noe for alle, og du behøver ikke kjøpe noe. Det er lov å ta med egen niste, og du kan slappe av på benkene eller gressplenene på vårt fem hektar store område. Vi har plass til alle, sier daglig leder. Åpenheten preger Rosendal. Maria Bergkvist oppfordrer alle besøkende til å stille spørsmål, om det er om planter, mat eller stedets antroposofiske filosofi, inspirert av Rudolf Steiner. Ser du noen som har en Rosendal-logo på seg, er det bare å spørre. I høysesongen fra midten av mai til midten av september jobber rundt 50 personer på Rosendal. For disse er det å spre kunnskap, én av hovedoppgavene. De svarer gladelig på det meste om økologisk og biodynamisk jordbruk.
KURS FRA HAGE TIL GRAVIDMAT
Kursvirksomhet er en annen stor del av Rosendals trädgård., Alle kan delta, uansett hvilket land de måtte komme fra: Alt fra hagekurs til hvordan du lager best mulig mat under graviditet.- Vårt mest populære kurs er soppkurset, som holdes hver vår og høst. Det går over én kveld og er alltid fullt, så her lønner det seg å bestille plass i god tid, forteller Maria Bergkvist. På finværsdager kan det være flere tusen besøkende på Rosendal, og lange køer. Kom heller i juli, anbefaler Maria Bergkvist: Da er «hele Sverige» på ferie, og da er det normalt roligst hos oss.
SJEKK UT JULEMARKEDET
Rosendal stenger bare i januar og deler av februar. Så passer det ikke med et besøk om sommeren, kan det være like koselig der om vinteren. Julemarkedet er svært populært hos Stockholms-borgerne, forteller hun.
ROSENDALS TRÄDGÅRD
Hagen har flere innganger, og det jobbes for å ordne opp i skiltjungelen. Her er tre måter: Taxi: Adressen er Rosendalsterrassen 12, da kommer du til kafé-inngangen.
Buss: SL-buss linje 47 til Waldemarsudde, derfra er det cirka ti minutter å gå.
Båt: Ta båt fra Gamla Stan til Djurgården, ta til høyre på hovedveien og fortsett i et kvarter til du ser Rosendal-skiltet.
Se www.rosendalstradgard.se for åpningstider.
Denne saken har stått på trykk i Stavanger Aftenblad.
Foto er brukt etter avtale med fotograf.
Foto: Jonas Haarr Friestad, copyright.
Foto er brukt etter avtale med fotograf.
Foto: Jonas Haarr Friestad, copyright.