Alltid reiseklar

Reisemagasin for livsnytere

Menu
  • Hjem
  • Om oss
  • Sol & bad
  • Snø & julemarkeder
  • Langhelg
  • Bilferie & natur
  • Te & vin
  • Norge
  • Sparetips
Menu
Header image

Finnmark: Stopp i Vardø for heksekunst og natur som tar pusten fra deg

Posted on 9. april 20212. september 2023 by Ann-Mari

FINNMARK: Reis til Varanger og til det som føles som verdens ende. I Vardø blir du rikelige belønnet med gratis kunst i verdensklasse, unik natur, sjeldent fugleliv og innbyggere som hilser på fremmede!

Vardøya og den kjente Globus 2-radaren skimtes i det fjerne. Øya forbindes med en undersjøisk tunnell, som er rett ved flyplassen.
Vardøya og den kjente Globus 2-radaren skimtes i det fjerne. Øya forbindes med en undersjøisk tunnell, som er rett ved flyplassen.

Det er også kort vei til spennende Hamningberg, som er endestasjonen for Nasjonal turistveg Varanger. Får du ikke lyst til å dra hit med én gang? Bildet er tatt en julinatt, og vi var helt alene på veien.

VARANGER OG VARDØ

Varanger er et spennende område av Finnmark. Kanskje det mest spennende av dem alle og Vardø er et sted du må besøke. Sett av minst to netter i Norges østligste by, som fikk den statusen i 1789. Kommunen består av Kiberg på fastlandet, og byen Vardø på øya som har fastlandsforbindelse via undersjøisk tunnel på 2.8 km.

Steilneset Memorial ligger synlig til. Et kunstverk som er en del av Nasjonal Turistveg Varanger.
Steilneset Memorial ligger synlig til. Et kunstverk som er en del av Nasjonal Turistveg Varanger.

Vardø ligger i arktisk klimasone. Det betyr at snittemperaturen ikke kommer over 10 grader i løpet av et døgn. I sommer var det alt fra 4 til 29 grader, så kanskje mister de sin sjeldne status i Norge 🙂 En varm velkomst får du uansett. Jeg ble invitert med på pub av naboen i leiligheten vi leide, og ellers nikket og hilste folk over en lav sko. Gjestfriheten er ikke oppskrytt!

Flotte Jorill Døvle stilte opp for oss til intervju i Norsk Ukeblad. Det ser varmt ut, men det var bare 10 grader denne junidagen.

FÅ MED DEG DETTE

Kro og heksekunst: Du har ikke vært i Vardø dersom du ikke har besøkt historiske Nordpol Kro. Steilneset minnested med de dramatiske hekseprosessene i regi av verdenskjente kunst- og arkitektnavn, må du også se. Åpent 24 timer hele året, gratis. Du er iskald om du ikke berøres av de dramatiske historiene, der mange av heksebrenningene faktisk fant sted ikke langt herfra 

Heksemonumentet er dramatisk året rundt. Denne installasjonen er laget av nå avdøde fransk-amerikanske Louise Joséphine Bourgeois, mest kjent for sine store edderkopp-skulpturer.
Heksemonumentet er dramatisk året rundt. Denne installasjonen er laget av nå avdøde fransk-amerikanske Louise Joséphine Bourgeois, mest kjent for sine store edderkopp-skulpturer.

Fuglekikking: Er du glad i hav og fugler, kan du svømme med lomvier under vann i regi av WildVaranger. Vil du se unike fugler på land, drar du til Hornøya 10 minutter unna. Her finner du over 80.000, blant annet lundefugl. Havnevesenet har dagelig avganger, det samme har Wild Varanger.

Lundefuglene holder sammen for livet.
Lundefuglene holder sammen for livet. Du kommer tett på når du tar turen til Hornøya.

Ikke gå glipp av Skagen: Midnattsol eller ei, ta med piknikpledd og god drikke og dra ut til Skagen på tuppen av Vardø. Karrig og vakker natur, med utsikt til Barentshavet. En fin spasertur, men det er også bilvei hit. På veien går du forbi denne karen:

Drakkar-Leviathan er laget av den russiske kunstgruppen Taibola, og våkter majestetisk over Bussesundet.
Drakkar-Leviathan er laget av den russiske kunstgruppen Taibola, og våkter majestetisk over Bussesundet.

Dragehvaldinosaur: Se etter et lite, svart skilt ved havna og oppdag Drakkar. Han er en kombinasjon av et vikingskip, en hval og en dinosaur.

Vardøhus Festning: ble etablert i 1307. Denne minimalistiske stjerneformede festningen er fredet og er en stor turistattraksjon. Her tjenestegjør også 4 soldater og 1 kommandant.

Gatekunst: Gå på tur i den gamle delen av Vardø, og oppdag små og store kunstverk av både norske Pøbel og utenlandske street art-kunstnere.

Årlige festligheter: Snøballkrigen Yukigassen kastes i gang i mars. Samme måned går går også fuglefestivalen Gullfest av stabelen. Pomorfestivalen – der øst møter vest – finner sted siste langhelg i juli. Musikk, mat og handelsboder, som både er lokale og russisk-inspirerte. November er det tid for blues i vintermørket.

Naturen i Varanger

Ut på tur: Parker bilen og gå en tur, plukk multer eller eller nyt stillheten. Varanger har tundra og arktisk kyst, og taigaen starter i Pasvik i Sør-Varanger.

Bare ikke glem av været skifter usannsynlig fort. Det er her ute de polare lavtrykkene fødes, og du må være forberedt på det meste uansett årstid. Ha alltid med deg mat, ekstra drivstoff, vindtette klær og ull uansett hvor kort tur du tror du skal ut på. Det nytter ikke alltid å se på værmeldingen, du må se ut vinduet og mot havet. Selv da kan alt være endret på 10 minutter.

BO PÅ ET FYR

Bo på fugleøya: Fyrvokterboligen fra 1959 på Hornøya ti minutter fra sentrum har en enkel, men komfortabel overnatting. Alle 7 rom har et vindu med fantastisk utsikt over øya. vardohavn.no

Sov godt: Skagen Bo&Havfiske har rom fra 500 kroner natten, utleie-havfiske.com. Det er mulig å leie leiligheter med mange soverom hos wildvaranger.com, priser rundt 1000 kroner natta for en leilighet med 3 soverom. Vardø hotel har også overnatting, og sjekk også Airnbn.

SPIS KORTREIST

Fesk: På Vardø Hotel er fisk 80 prosent av sommermenyen. Varangerkokken Tor-Emil Sivertsen henter fersk fisk på kaia. Prøv hans signaturrett «Cod is great»: pannesteikte torskeloins, servert med rødbeter og kongekrabbesaus. På menyen kan du også finne hval, sel og røyket fisk samt dagens husmannskost. Det er noen få andre spisesteder i Vardø, fra asiatisk til hverdagsmat.

Varangerkokken Tor-Emil Sivertsen med sine to varemerker: Fisk og tatoveringen Cod is great.
Varangerkokken Tor-Emil Sivertsen med sine to varemerker: Fisk og tatoveringen Cod is great.

Kafé: Unni’s kaffebar i Strandgata har utsikt til livet i havna.

VEIEN VIDERE

Fra Vardø er det ikke mange mil til Hamningberg. Veien ut dit er helt unik i Norge, og mange av verdens geologer kommer hit. Ikke så rart, når du ser dette bildet. Og her kan du fremdeles være ganske så alene på veien. Dette er en del av Nasjonal turistveg Varanger, lenke til full artikkel om det kommer om litt.

KA SA DU?

Ord som er typiske for Vardø, men som også kan kjennes igjen av andre. 

Gnaddat –  gjerrig 

Sæmat – å være veldig treg 

Kjønnslig – litt kaldt og surt ute

Hæres – at du virkelige klarer det 

Råttstokk – lat 

Skankan – fot 

Elte – å la noe være igjen 

Å dirigere høytørk – å være unødvendig sjefete 

REISEFAKTA VARANGER

Reise: Norwegian og SAS flyr til Kirkenes, Widerøe videre til Vardø. Hurtigruten går også innom Vardø.

Åpent hele året: Steilneset Minnested er åpent hele året, og gratis.

Vinterstengt: Strekningen fra Vardø til Hamningberg er også vinterstengt fra snøen kommer til ca midten av mai. Sjekk på vegvesen.no. 

Mer info: Overnatting, andre attraksjoner og praktiske tips på visitnordnorge.no, visitvaranger.no, varanger.net, vardohavn.no, og wildlifevaranger.no 

Litt selvironi må en vel også har. Her på veien mot Vardø, fra Vadsø.

@Alle foto: Alf Ove Hansen/Argus Media AS Finnmark 

Se mer på mine sosiale oaser
facebook instagram
Category: Bilturer & naturopplevelserNorgeVardø

Legg igjen en kommentar

Du må være innlogget for å kunne kommentere.

Velkommen!
Siden 2012 har Alltid reiseklar vært på jakt etter steder å nyte fra Arktis til Asia. Fra natur i Vesterålen og engelske vingårder til grønne hotellvalg i Thailand.
Hilsen redaktør Ann-Mari Gregersen
Viva cruises dessert

Fra A til Å! Land og byer

  • Facebook
  • Instagram
Copyright Ann-Mari Gregersen