Blir du lei av å bade på Sveriges solrikeste sted, kan Gotland friste med trøfler, ruiner, roser, design og mat i verdensklasse. Det ekte Pippi Langstrømpe-huset er også på øya, så både store og små får en topp sommer her.
Jeg tror ikke du finner noen som bader i dag. Det er sol ja, men ikke mer enn 10-12 grader i vannet. Det er jo bare midtsommer.
Jane Ekström på Risungs gård dreper håpet tirsdag. Vi klager ikke, for sola skinner jo tross alt. Gotland skryter at av øya alltid ligger på pallplass når det kommer til flest sommer-soltimer. Så langt har de jo rett. Badebildene vi ønsker oss, må derimot vente.
Hva gjør vel det. Vi har kjørt knappe 5 mil fra lille Visby flyplass, rett til Risungs gård. Her har det vært flere nordmenn før oss. Både meritterte kokker, jubilanter og vennegjenger har kommet med fly eller ferge. Hvorfor? For å være med Ulla Berglund og hennes Lagotto Romagnolo-hunder på tur.
Gull i skogen
Vi går på trøffeljakt! Lagotto-hundene er gode til å lukte seg frem til modne trøfler. Vi freser avgårde i Volvoen på en grusvei for å se trøffelskogen. På turen kan vi så vidt skimte noen av hennes 650 lam som har kommet i vår. Gresset er høyt, og lammene er spredt over et stort område. Vel fremme er Maggie (8) glad for å være med, og mest interessert i å spise gress, viser det seg. Matmor roper, og krølltoppen kommer etter hvert med inn i den vakre skogen. Men uten fangst av brukbar trøffel. Som for øvrig er blitt funnet på Gotland siden slutten av 1990-tallet.
I mai og juni finner vi minst trøfler. Sesongen starter vanligvis i august/september og ut november. Turen tar rundt 2-3 timer, og så får en smaksprøver etterpå.
Samarbeid på øya med 56.000 innbyggere er det også. Ullas trøffel finner du på pizzaen hos Rute stenugnsbageri, og gjester hos Furillen kommer også innom. Vi sier farvel til Ulla og drar mot månelandskapet Furillen ligger i.
Design i kalkbruddet
For de få kilometrene fra trøffelskog, er det som å komme til en annen planet. Et gult skilt ved hovedveien sier Furilden. Ikke ett tegn til at du er på vei mot et spesielt hotell med eremitthytter drevet av en av landets kjente fotografer, eller en restaurant med mesterkokken Filip Fastén bak stekespadene. Når du ser noen høye tårn, vet du at du er kommet rett.
Velkommen! Vil dere ha kaffe? Filip kommer straks. Han holder på å rive ned kjøkkenet.
Johan Hellström tar blidt i mot oss, med en Leicaveske på skrå over skulderen. Gründeren og fotografen er vant til pressen. Her har alt fra BBC til små aviser vært. For hvem vil ikke se hva han har skapt på sine 680 hektar. Det tidligere kalkbruddet er nå restaurant og et lite hotell.14 rom, inkludert to spesielle hytter.
Eremitthyttene designet av Mats Theselius er på 7,7 m2, og de plasseres skjult på øya.
Jeg tror fremtidens luksus er stillhet, å lukte på naturen og høre fuglekvitter. Her kan du også høre lam som gnugger seg så en tror det er en øksemorder på gang. Det gillär jag som F, skratter Johan Hellström.
Siste natt gratis
Akkurat da vi er der, er det omrokering på alt og klargjøring til sommersesongen. En hytte har hønsene (!) fått, andre skal møbleres og flyttes på. De bookes av fototeam, utbrente bymennesker og musikere. Selv er Hellström fornøyd med pris-systemet.
Eremitthytten koster 5000 kroner første natt. Andre natt 500, tredje 50, så 5 kroner og femte natt er gratis. Da unngår en de som har det så travelt, og bare vil krysse en kul ting av på listen. Har en det så travelt, får de betale. Det er jo briljant, om jeg så må si det selv.
- Smak på dette, sier Filip Fastén, som kommer forbi og stikker til oss noen frø.
- Lakrissmak! Er det fennikkel? tipper vi
- Nei, det er spansk kjørvel!
Fastén setter seg ned med gressløkblomster i en pose. Med erfaring fra stjernerestauranter i Stockholm, prinsebryllupp og nå snart egen restaurant, er han vant til å ha det travelt. I sommer og hver helg til november, skal han kokkelere på Furillen.
Sol, bare sol på Gotland
Vi plukker mye mat selv, det er jo kalkrik jord og mange fine strandurter. Så bruker vi lokale produsenter der vi kan. Egne høns har vi også. Jeg elsker mat, men tenker ikke på mat hele tiden. Det kan nesten bli for mye i media og med bloggere. En skal jo også ha det bra i kropp og sjel. Derfor liker jeg konseptet til Furillen. Her skal alle føle seg velkommen, inkludert og ha det bra.
Solen er i ferd med å takke for seg. Hønene går til ro i eremitthytta, og vi treffer også puta og drømmer om badedraktvær.
Sola viser seg sjenert frem. Ganske varmt er det også. Men kjenner vi litt trekk? Noen sier at det er vind 300 dager på Gotland. De andre 65 stormer det. Hvor skal vi dra? En hyggelig resepsjonist på hotellet gir råd. Folk på Gotland sjekker vindretningen, og så bestemmer de seg for hvor de skal. Tofta Strand ikke langt fra Visby sentrum bruker å være populært. Ljugarn er bra for barnefamilier. Men det spørs om det ikke er litt for kaldt i vannet ennå.
Øya har 800 kilometer kystlinje, og Region Gotland tar seg av rundt 120 bade- og besøksplasser. Så vi har jo noen å velge mellom. 2 mil fra Visby sentrum fører oss til parkeringsplassen på Tofta strand. Her parkerer også en tysk Mercedez. og ut kommer en kvinne med stråhatt, shorts boblejakke. Stranden lang, hvit og tom. Bassenget, baren og strandkioskene venter på sommergjestene og heten. Vi er her før skoleferien, om kort tid myldrer det nok her. På campingplassen står noen vogner, men ingen tegn til eierne.
Villa Villekulla ORIGINAL
Vi drar videre, til Visbys bymur og husene som har 20 år på Unescos verdensarvliste. Men vent! Står det ikke Villa Villekulla på det skiltet? Vi vrenger til venstre, og kjører mot Kneippbyn.
Her er det folksomt! For joda, det finnes Pippi-hus på fastlandet, men huset som ble brukt i de første filminnspillingene befinner seg på Gotland. I høysesongen er det daglig Pippi-teater og sangstund, samt karuseller og annet gøy for de minste.
Visbys innerby ser du lett. Spir og tårn rager i været. En 3,5 meter lang mur snor seg rundt sjarmerende hus. Steinsauer vokter enkelt innganger. Det er overflod av roser og ruiner. En periode ville noen rive muren, men den ble fredet. Nå er den et stort turistmål, sammen med alle kirkene. Både de bevarte og restene.
Den store ruinkirken på Stora Torget kan du forresten leie, til bryllup eller annet.
FIFFEN OG FESTIVALER PÅ GOTLAND
I innerbyen bor det nå rundt 2500, på det meste var det 12.000 som levde her. Vil du vite mer om små og store historier om mur, bygninger, folk og historier, kan der være nyttig å bli med på en guidet bytur. Da kan du blant annet få vite at Visby var kronjuvelen blant Hansabyene i 1360, se Olav den helliges kirke i den botaniske hagen og sniffe på lommetørkletreet (näsduk) som lukter kattepiss, se statuen av mannen bak tappekranen og høre at flertallet av sølvfunn fra vikingetiden stammer fra Gotland.
Lokale favoritter
Andre nyttige opplysninger er at uke 28 er den store politikeruken. Almedalsveckan betyr fulle hoteller. Uka etter kommer Stockholms festelite, som betyr whiteparty og kjente dj-er. I starten av august er det tradisjonen tro middelalderfestival. I år kom Game of Thrones-tronen.
Visby har en stor tetthet av restauranter. Bare på Stora Torget kan du få alt fra strømning på Bakfickan til nattklubbliv på Gutekällaren. De lokale har også sine favoritter. Vi møter Furillen-Johan Hellström på Amarillo, ett av flere yndlingssteder.
- Vi starter her, og så går vi til Surfers. Jeg liker også fiskerestauranten Bakfickan, forteller han. Jeg støtter andre lokale bryggere, så jeg anbefaler Black Sheep Arms, sier Bruce Todd, som selve står bak øl fra Alskute. Jeg liker å shoppe på Berså, som ligger på veien mot Tofta. Og så er jeg glad i Rute Stenugnsbageris jättegoda boller, sier Amarillo-eier Petra Shila.
Øko på landet
Så torsdag morgen. Regn på ruta. Men værproftene har lovet sol senere på dagen. Vil vi rekke å få et godt badebilde før flyet snart går? En kanelbulle-start på dagen er vel aldri feil, så vi drar til Rute-bakeriet «alle» snakker om. Det drives av Charlotta Zetterström og mannen David. De holder til vanlig styr på kjeden Fabrique i Stockholm og London. Ekteparet overtok den gamle smia for få år siden, og det er nå godt liv i den vedfyrte steinovnen. Menyen er hovedsaklig økologisk, også på vinsiden.
På dagen går det i bakverk, og på kvelden serverer vi pizza. Sesongen er så kort på Gotland, så vi ville ha åpent mest mulig før vi stenger 16.august, sier Charlotta.
LIV I LÅVEN
De siste timene ble viet mer mat. Vi gikk på Kafé Strandporten rett ved hotellet vårt. Omsider fikk vi smakt på Saffranspannkakan med syltetøy og krem, som det reklameres med overalt. Merk at det er mer som en omelett enn en pannekake, med ris og mandler.
Et raskt besøk før flyplassen på Leva kungslador. De beskriver seg selv som en oase, og det må en vel si stemmer.
Skog barna kan løpe i uten at noen klager, ute- og innekafé, galleri, gårdsbutikk, bokhandel og frisk luft. Finurlige skilt overalt, og ekstra morsomt for nordmenn: på døra står det «Leva Livet». Og det kan du absolutt gjøre på Gotland. Badevær eller ei.
FAKTA
GOTLAND: Sveriges største øy med 3134 km2, 5 mil bred og ca 57.400 innbyggere.
Har 92 middelalderkirker, bygd mellom 1100- og 1400-tallet. Visby største sted, ble verdensarvby i 1995.
REISE: Norwegian flyr enkelte dager om sommeren direkte fra Oslo, ellers via Stockholm. Ferge går fra Nynäshamn og Oskarshamn.
AKTIVITETER: Surfing, kiting, klatring, sykling, ridning, trøffelturer, golf, nattsafari, ruinturer, botaniske hagen.
GUIDE: Guidede turer i Visby og andre steder arrangeres f.eks av Gotlands museum, Gotlands guideservice og Hansa event.
BO: Øya har alt fra campingplasser, vandrerhjem og B&B til kjede- og designhoteller.
NETT: gotland.net, destinationgotland.se
Mens vi var på Gotland, bodde vi på et skjønt lite hotell i gamlebyen som hadde verdens nusseligste afternoon tea, eller fika om du vil. Mer om det i Gotland-seksjonen. Øya har mye å by på, så unn deg en tur sommer eller hva med å ta en helg her når det er julemarked? Jeg vil tro at kulissene i gamlebyen er perfekte rammer for nettopp det.