Mat betyr mye når en er på tur, og Latvia skuffet meg ikke. De er gode på å bruke tradisjonelle råvarer på en ny måte. Bli med til Riga/Gauja-regionen, hvor jeg fikk alt fra delikat husmannskost til Noma-inspirert mat på et bryggeri. Her er alle matopplevelsene mine, dag for dag. Noe tekst, mest bilder. Mer detaljerte innlegg om overnattingssteder og andre attraksjoner kommer i egne innlegg. Dette er for å friste deg matmessig! * annonse
Entresol i Riga
Det hele startet i Riga, hvor en sen middag ble spist på Entresol. Latvisk mat forenet med det beste fra fransk kjøkken. Vi fikk et utvalg knapas, som er tapasaktige retter. Perfekt å bestille én og én, eller tre på en gang eller enda flere avhengig av hvor sulten du er. 3 stykk koster 9,5 euro. Går du for hovedrett, koster de mellom 10 og 20 euro. Høydepunktet var desserten. Jeg trenger vel ikke si mer?
Lauču akmens i Saulkrasti
6 mil nordøst for Riga, like etter den vakre naturstien Balta Kapa i Saulkrasti, finner du en flott restaurant ved sjøen. Lauču akmens er hovedsakelig en fiskerestaurant, men de har også kjøtt og salater. Menyen var den mest internasjonale jeg har sett, og prisnivået litt høyere enn andre steder uten at det går i taket. Vi snakker fremdeles fra 6 til 18 euro for lunsj. Dette er et fint sted hvor det ofte holdes bryllup. Men la deg ikke skremme, det er uformelt å sitte både ute og inne. Du kan forresten også overnatte her. Jeg gikk for friterte blekksprutringer med hvitløksdip og ferskpresset juice, og en spasertur på stranda.
Liepupe Muiza i Liepupe
Dagens te- og kaffepause, lunsj og middag ble servert i den fantastiske herregården Liepupe Muiza. Den yngste kokken var 9 år og den andre godt voksen. De laget pai, og serverte fisk med poteter og grønnsaker til lunsj. Det høres kanskje kjedelig ut, men jeg kan love deg den hjemmelagde rømmen vi fikk til fisken sendte det måltidet rett i en annen dimensjon. Tror du at du har smakt rømme dersom du bare har åpnet en boks fra Tine? Glem det! Hjemmelaget saft fikk vi også. Det er så enkelt, men likevel så elegant og smakfullt. Så er det også heller ikke redde for farger på mat eller tapet i Latvia, og det gir en suveren opplevelse. Egen urtete hadde de også, som kunne nytes i en vakker paviljong. Middagen var risotto og and, priser fra 5 til 28 euro. Du kan også bo her, samt ta spabehandlinger. Her finner du min anmeldelse av Liepupe.
Bondens marked i Straupe
Lunsjen påfølgende dag ble spist på Bondens marked i Straupe bare 15 minutter i bil fra Liepupe. Dette var tidlig på sesongen, sent mai, så det var ikke mye grønt å se i bodene. Til gjengjeld var det kaker, ost, bakverk, brød. vin, saft, honning og kunsthåndverk fra tre og keramikk til klær. Lunsjrettene koster rundt 4 euro, og da får mye mye og god mat for pengene. Jeg gikk for en burger med perlebygg til, smaksrikt og mettende. Andre valgte en kald melkesuppe som er vanlig å spise i varmen. Nesten litt som danskenes koldskål, eller kulturmelk med kavring som i alle fall de godt voksne i Norge kan huske at en spiste. Markedet er uansett kjekt å stikke innom, selv om det ikke er så stort, så kan du få tak i mye fine lokale produkter her.
Lantus country house i Kocēnu
Middagen ble servert i landlige omgivelser på Lantus Countryhouse. Det er et ektepar som driver og bor på stedet, hvor du kan overnatte, få tradisjonell latvisk sauna, holde bryllupsfest eller bare kose deg i en badestamp. Vi fikk servert fisk, grønnsaker og en tradisjonell latvisk dessert med krem, bær og smuldret rugbrød. Høres sært ut, men det både ser lekkert ut og smaker godt. Du får garantert hvilepuls her. Frokosten var også av det enkle slaget, men de får det likevel til å se så elegant ut. Pannekaker med melisdryss og tranebær, lokalt bacon som hviler på appelsin og salatblader og en omelett med urter og krydder perfekt stekt. Hva mer kan en be om?
Hvordan det var i denne badestampen kommer i eget innlegg. Nå mer mat!
Valmiermuiža Bryggeri i Valmiera
Når du trer inn i bryggeriets kafé og restaurant, tenker du ikke at nå skal du bli blåst til himmels av maten. Du tenker at her får du sikkert godt øl. Det gjorde jeg, men maten. Maten var imponerende. Lokale råvarer som poteter og laks, og gran – går opp i en høyere enhet her. All ære til kokken Dzintars Kristovskis. Jeg lar bildene tale for seg, og anbefaler sterkt et besøk her. Mer i et eget innlegg om det, men la deg først friste av dette og aldri mer tenke at mat fra Latvia er kjedelig og hermetisert.
Ungurmuiza i Pārgaujas
80 kilometer fra Riga ligger det nok en perle. Ungurmuiza kan du besøke som museum, overnatte på eller bruke som lunsj eller middagssted etter at du har utforsket naturen rundt. Jeg fikk en 2-retters her, med kalv som hovedrett og den tradisjonelle krem-bær-rugbrøddesserten. Frokosten var med deilige pannekaker, kjøttpålegg, pai, ost, fisk og grønt. En fantastisk avslutning på en fem dager lang matreise.
Krimulda Winery i Sigulda
Det handler om mer enn mat i Latvia. De lager altså eget øl flere steder, sider med og uten alkohol og vin av frukt og bær. Krimulda Winerys viner bærer merket Cremon. Det drives av ildsjelen Jānis, og han gjør det med stil. Særlig likte jeg moltelikøren hans, så en flaske ble med hjem til den nette sum av 9 euro. Du finner også vinen på Straupes matmarked.
Matguide Latvia
Så dette var siste måltid i Latvia. De er utrolig flinke til å bruke det naturen gir, og forvalter det med stor iver. Det gjelder både de luksuriøse stedene vi var på til de mer enkle, og folk flest hadde også en kjøkkenhage de høstet fra. Her hjemme er det gjerne trendy, i andre land gjør de det fordi de må. Uansett er det fint å se og ikke minst spise kortreist mat. Så snakker en jo alltid om hvor billig det er i Øst-Europa. Det er jo det, og selv om en kommer fra verdens rikeste land så ligger det nok i menneskenaturen at det er tilfredstillende å gjøre en god deal okke som. Vi liker å få valuta for pengene, og det gjør du virkelig i Latvia. Det er et land det er enkelt å kose seg i, enten du er ved sjøen eller sitter ved et matbord. Bare se….
Så ikke la fordommer om kjedelig potetbasert kost holde deg tilbake fra å dra til Latvia. Og du vil kanskje også bli overrasket over hvor mye spennende poteten faktisk kan brukes til. Bare sjekk bildet fra bryggerimaten. Det ser kanskje ut som risotto den ene retten, men det er potet brukt på finurlig vis.
Vi sees igjen, Latvia!
Denne turen var med utgangspunkt i Riga/Gauja-regionen nord-øst for Riga. Området er forøvrig Europeisk matregion i 2017. Sist høst var jeg derimot fem dager vest i landet, og fikk mange gode matopplevelser da også. Det kan du se en oppsummering av her. Latvia er et perfekt land for bilferie. Fra Riga når du til de fleste steder av landet på tre timer. Kartet viser regionen vi var i denne gangen.
- Innlegget er merket med reklame fordi kampanjen #LatviaRoadTrip er et samarbeid med Latvia Tourism, NordicTB and Storytravelers. Med på turen er også Antligen vilse, Travellingmunk, Oh darling, let’s be adventurers. Du vil finne bilder og innlegg på sosiale medier under taggen #LatviaRoadtrip og #EnjoyLatvia.
Ja, den ble litt lang 🙂 Men håper folk kan få øynene opp for dette flotte, lille landet som ligger så nært oss.
Og enig, det er jo så utrolig mange fine herregårder at en blir jo nesten litt svimmel.
Gleder meg til å se bildene dine!
Men oj vilken omfattande guide om mat. Ja maten har varit bra på alla ställena. Älskar alla dessa herrgårdsmiljöer vi varit i och den lantliga maten. Bra guide att spara.
Blir stadig overrasket hvor mange flotte steder vi har en kort flytur unna oss!
Latvia er jo også perfekt for bilreiser.
Og ja, takk for mange hyggelige minner allerede!
Gode minner allerede. Og mange flotte bilder fra et fantastisk land ❤