Århus er en favorittby til mange nordmenn. Her får du mange insider-tips. Reiseblogger og globetrotter Kirsten K.Kister viser deg sine favoritter. Fra kafeer og gallerier til skog og hav, og de fleste stedene er universelt utformet.
– Vi tar heisen opp til Rainbow Panorama!
Kirsten K. Kester har årskort på ARoS, og synes kunstmuseet er et naturlig sted å starte. Hun er kvinnen bak Aarhus Pilot. En blogg som skal vise alle, men spesielt rullestolbrukere som henne selv, hvordan de lettest kan nyte byen.
START PÅ AROS
I år er Århus europeisk kulturhovedstad, men her er det alltid mange spennende utstillinger. Utsikten fra regnbue-sirkelen på toppen er fantastisk og tilgjengeligheten er supergod!
Kunst er en viktig del av livet for bloggeren. Hun er utdannet kunstmaler fra Århus Kunstakademi, og stiller ut både i Danmark og internasjonalt.
– Dagene mine er aller best når jeg skriver og arbeider med kunst. Det er en del av meg og der jeg føler at jeg lever som aller mest, og når jeg er på reise selvsagt. Derfor er også mange av anbefalingene mine i Århus også kunstrelaterte. Jeg vil også anbefale Kunsthal Århus, som er mer den voksne enn lekne Aros, sier Kirsten.
Hun nøler ikke med å anbefale Århus som ferieby. Hele sentrum er egentlig én stor gågate, både med og uten brostein. Det er flotte, gamle mursteinshus overalt, noen med sprek gatekunst.
Aarhus er vakker, og har en flott beliggenhet med kort avstand til både skog, havnemiljø og strender. Sentrum er veldig konsentrert, med små avstander til severdigheter. Vi har også mange kaféer, museer, restauranter, teatre og i det hele tatt et rikt kulturliv i Aarhus, hvor det er god tilgjengelighet. Alle ting som gjør et besøk betydelig lettere for en rullestolbruker.
Da hun for to år siden ikke kunne se en ende på hjernerystelsen som frarøvet henne både søvn, hukommelse og overskudd, ble Aarhus Pilot-bloggen startet. Det mente hun var et overkommelig prosjekt, samt at hun syntes det manglet informasjon om byen rettet mot bevegelseshemmede.
IKKE ALT ER RULLESTOLVENNLIG
Kirsten nyter utsikten over Århus fra regnbuen. På taket like under våkner Fujiko Nakayas tåkekunstverk til livet og teppelegger området med røyk. Det kommer også litt røyk ut av ørene til Kirsten når vi snakker om Danmark og tilgjengelighet.
– Generelt er holdningen i Danmark dessverre at dersom noe koster penger, så unngår en det. Jeg kan godt forstå at nystartede bedrifter vil spare penger, men jeg mener at en er på feil etisk spor dersom en starter med å dele opp befolkningen i hvem som kan komme inn et sted og hvem som ikke kan det. Sammenlignet med land rundt oss eller land med lik økonomi, så synes jeg at Danmark er både etisk og lovgivningsmessig langt bak. Vi har fremdeles mye å lære.
Etter at fotografen er fornøyd, eller så fornøyd som en fotograf kan bli, vil Kirsten ta oss med til et nytt favorittsted. Eller område er vel mer rett å si. Rett nedenfor ARoS ligger nemlig Godsbanen og Institut for X. Godsbanen ligger som navnet antyder ved togskinner, og det gamle godsbetonglokalet på 10.500 m2 er blitt et eldorado for kreative sjeler, en restaurant og teatersal. Og stedet er også veldig rullestolvennlig.
Blant annet. Her er det generelt gode forhold for bevegelseshemmede og mye godt for både hjerte, mage og hjerne. Her er det alltid et arrangement på gang, enten det er marked, utstillinger eller konserter. Da vi går forbi, ligger en ung mann henslengt på plenen og leser Nick Cave.
– Godsbanen med Institut for X er et slags Mini-Christiania, og her trives jeg godt. Plantekafeen er en av mine favorittsteder. Det er ikke en sånn speilkafé som jeg kaller det, der alle er 17 år og kjemper om å se tynnest ut. Hele området den ligger i skal trolig rives innen et år eller to, så en får besøke den mens en kan, sier Kirsten og nyter både stillheten og kaffen.
PS: Nå kan det se ut som deler av området skal bevares, men en kan aldri vite. Så stikk innom!
NATUR, MAT OG SHOPPING
Hun bor selv like ved, men elsker å bruke hele byen. Enten det er på et konsert-og vinsted som Løvs bog og vincafe, sjekke ut ny gatekunst eller å ta turen ut i naturen til Brabrand-naturstien på 19 kilometer.
– «Alle» i Århus mosjonerer på denne stien, og det er mange flotte naturopplevelser her. Er du lydsensitiv, er det ekstra kjekt. Her får du frisk luft og den eneste lyden du hører er fuglekvitter, og kanskje en sykkelklokke i ny og ne. Det er også mange benker langs stien, og kafeen Constantia2 hvor det eneste toalettet finnes.
Kirsten anbefaler også Havreballeskogen, enten du vil oppleve natur eller ta en tur i Tivoli Friheden som ligger der. Ønsker du en mer romantisk aften, trives hun selv best med mannen på Marseliborg havn hvor du kan beundre utsikten mot Århusbukten. Shopping? Selvsagt! Magasin er det største varehuset midt i sentrum, der ligger også Illums Bolighus samt mange små og unike butikker i det brosteinslagte Latinerkvarteret. Helt i andre enden av byen finner du Kirstens favoritt.
– Jeg liker meg godt i Frederiksbjerg-området, som ligger bak jernbanestasjonen. Dessverre har de fleste av butikkene trappetrinn som gjør det vanskelig å komme inn, men jeg kan abefale Butik 1000ting. Her ligger også to gode spisesteder, uformelle SåRt og gourmet-restauranten Hærværk. Jeg er selv vegetarianer og spiser helst økologi, og det er heldigvis mange Århus-steder gode på.
KJØKKENINNGANGEN
Kirsten håper at bloggen når ut til mange, ikke bare rullestolbrukere. Hun håper egentlig også at mye av informasjonen hun gir, er noe som butikker, museer og restauranter selv kan opplyse om på sine hjemmesider. Den engasjerte 48-åringen, kaller seg selv for den insisterende-vil-forandre-verden-typen. Ser hun noe hun ikke liker, tar hun affære, ikke bare med det skrevne ord.
– Jeg har forhindret at rullestolbrukere skulle bruke kjøkkeninngangen til konsertstedet Atlas. Tilfeldigvis kom jeg forbi i byggeprosessen og kunne se at de hadde laget trappetrinn ved inngangen. Jeg ga beskjed om at dette måtte de endre på, ellers lagde jeg en sak ut av det. Det gjorde de om, men det er jo trist at tankegangen er så innsnevret at en på slike opplagte steder ikke kan lage skikkelige forhold fra starten av.
JAZZ? JA TAKK!
Neste mål er å besøke Hotel Caramel.
– Det er et hotell og et jazz-sted, som sier de vil fange stemningen fra New York og Paris i 20-årene. Litt swing og trompet høres perfekt ut, jeg elsker jazz!
Når det er sagt, så har hun et litt ambivalent forhold til å blogge. Som rullestolbruker kan hun fint sette seg inn i at det gjør turen lettere hvis en vet om steder som er rullestolvennlig.
– Men det å vite mange fakta tar litt av det magiske ved turen vekk. Reisene mine er preget av spontanitet og ingen bestillinger av hoteller. Den friheten det gir, gjør eventyret større for meg. Når det er sagt, er det jo ikke like hyggelig når en er blitt eldre å stå midt i Mexico city etter midnatt uten et sted å overnatte!
Så ta Kirsten på ordet. Les litt, og oppdag resten selv….og stikk selvsagt innom aarhuspilot.com.
10 FAVORITTER
Godsbanen, Skovgaardsgade 3: 10.500 m2 med kulturelle arrangementer samt restaurant. Her ligger også området Institut for X, som er et mini-Christiania. God tilgjengelighet. Alt er på bakkeplan eller med ramper. Med andre ord veldig rullestolvennlig, og utmerket med barnevogn.
Aarhus Street Food, Ny banegaardsgade 46: Matboder under ett tak, fra vegetar til kjøtt. God tilgjengelighet, litt høyt til bestillinger
SåRT, Jægergårdsgade 6: Butikk, takeaway og restaurant.Nivåfritt. Bestill bord i forveien om du sitter i rullestol, bare to bord i vanlig høyde.
Butik 1000 ting, Jægergårdsgade 20: Alt du trenger og litt til. En av få butikker i gågaten Jægergårdsgade som ikke har trinn. Å komme rundt i selve butikken er ikke lett, men alt er plassert slik at en får et godt overblikk og personalet henter gjerne ting til deg.
Gyngen, Mejlgade 53:Kafé, restaurant og lite konsertlokale.God tilgjengelighet og plass mellom bordene.
Marselisborg Marina, Marselisborg havnevej 46D: Lystbåthavn med pub, restaurant og en romantisk utsikt mot Århusbukten. God tilgjengelighet og plass inne.
ARoS, ARoS allé 2
Kunstmuseet med regnbuen, har kafé og bokhandel i første etasje. God tilgjengelighet, rullestolvennlig og heis helt opp til Rainbow panorama.
Kunsthal Aarhus, J.M. Mørks gade 13: Samtidskunst, bibliotek, kafé og bokhandel. Gratis adgang.Nivåfritt, ingen trinn. Heis til utstillinger i kjeller. Utlån av rullestol.
Havreballeskoven, Havreballe skovvej 11: Skog med kolonihager, turstier, hinderbane, militæranlegg, skøytebane og Tivoli Friheden.1 km fra jernbanestasjonen.Tilgjengeligheten kan variere, men en kommer rundt på mange av stiene.
Århus Teater, Teatergaden: Forestillinger seks dager i uka fra flere scener.Det er 1-2 plasser for rullestolbrukere avhengig av sal.
Brabrandstien: 19 km asfaltert gang- og sykkelsti, med alt fra åpne enger med kyr til natursenter, utkikkstårn og mange broer samt kafeen Constantia2. Rullestolvennlig, det blir ikke bedre, nesten nivåfritt. Bare toalett på kafeen.
Løvs vin- og bogcafé, Nørregade 32: Stedet for bøker, god vin, ost, pølser og små delikatesser. Nytes på stedet eller tas med hjem. Det er ett trinn inn, men det finnes en rampe en kan bruke. Toalettet er ikke egnet for rullestol.
Restaurant Hærværk, Frederiks allé 105: Gourmetmat som alltid overrasker.Er dere mange i rullestol si fra. Èn går fint. Generelt tette bord.
Flere tips? Sjekk ut Århus-kategorien, med flere utmerkede steder å spise og shoppe. Spesielt vil jeg anbefale Restaurant Latin.
Copyright foto: Alf Ove Hansen. Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i Handikapnytt.