Du kan lett gå forbi Normann Copenhagen sin flaggskip-butikk i Østerbrogade 70 i København. De to vinduene med et par utstillingsdukker gir ikke et signal om at bak venter et 1700 m2 stort lokale, fylt med både egne og andres design. NC egne produkter utgjør 10 prosent av innholdet. Ellers er her akkurat nå alt fra klær fra Acne og Yamamoto til møbler fra Tom Dixon og Hay. Til neste år kan det være noe nytt innkjøperne har lagt sin elsk på. Her er ingenting likt fra år til år. Butikk-utstillingen endrer seg oftere enn det, og dukkene i vinduet får noe nytt på hver eneste dag.
Normann Copenhagen
Den gamle kinoen på Østerbro tiltrekker seg årlig både dansker og turister. Da vi er innom høres både norsk, japansk og tysk. Det er musikk i ørene til PR-manager Johanne Toft og Daniel Leosson, som er salgsansvarlig for Norge.
Normann Copenhagen ble dannet i 1999 av Jan Andersen og Poul Andersen. Det første produktet var lampen Norm 69, som fremdeles er en bestselger og snart fortjener benevnelsen klassiker. Oppvaskbaljen i silkon er også ettertraktet. Etter det er 70 andre produkter kommet til. De selges til en hver tid i over 70 land verden over. Hvorfor er NC blitt nok en dansk interiør-suksess?
– Alle har på en måte et likt DNA: De er visuelle, moderne og fargerike. Du får bare lyst til å ta på dem. De har en vri som skiller dem fra andre, og kombinert med en god pris har nok det sørget for suksessen, tror Toft.
Johanne Toft hos Normann Copenhagen |
FRA 50 TIL 46.000 KRONER
Selv om lysestaker, eggeglass, urtepotter, siler, knagger og kleshengere selger så det suser, er vi ikke helt klare for møblene til danskene. Det er det to grunner til, tror Toft.
– Vårt vareutvalg spenner i pris fra 50 til 46.000 danske kroner. Mange av møblene våre er i den dyre enden, og med fraktkostnader blir dette veldig dyrt for Norge. Derfor er det nesten ingen butikker som selger våre møbler i Norge. I tillegg er kanskje møblene for spesielle for det norske markedet, med sine mange former? Hele møbeldelen er et uttrykk for at vi har lyst å prøve noe nytt, sier Toft.
DESIGNER?
Normann Copenhagen har blant annet et prosjekt som heter «Time to design». Vinneren får: Tre måneders opphold på Statens verksted for tre, metall og tekstil, 14 dages utstilling i butikken, leilighet under opholdet samt 50.000 kroner til materialer og karriererådgivningen.
Normann Copenhagen studerer også nøye alle henvendelser de får fra unge designere, og oppfordrer designere til å ta kontakt.
– I starten av en karriere synes mange designere at det kan være både tøft og skremmende å kontakte oss. Ikke vær redd, bare kontakt oss. Vi gir alle en skikkelig og saklig tilbakemelding – og alle får som regel svar innen en uke, lover Toft.
Klær, sko, interiør, bøker og en liten snopehylle. Alt hos NC. |
Mange har allerede fått positive svar. I stallen har de både danske, norske, tyske, italienske og amerikanske designere. Alderen spenner fra 27 til 89 år.
– Send oss en epost. Vi setter særlig pris på designere som bruker sitt eget lands bakgrunn. I høst (2010) lanserer vi blant annet knaggene «Kula», som islandske designere står bak. De bruker ull og stein som er funnet på strendene. De går dermed tilbake i historien, og de bruker lokale ressurser. Akkurat slik vi liker det, avslutter Johanne Toft.
PS: Normann Copenhagen har også en egen avdeling for barnemøbler.
Leter du etter flere gode steder å shoppe eller spise i Kongens By?
Sjekk ut København-kategorien, og du får opp alle innlegg.