Den søte, sjarmerende og tolerante byen ved sjøen smeltet hjertet mitt. Med sitt vibrerende, laidbacke lynne, koselige gågater og kjent som en av de mest LHBTQ-vennlige byene i verden er dette et sted å trives. Du kan gå til det meste, og det behøves – med all den gode maten og drikken du blir utsatt for! Her er mine favoritter, fra afternoon tea til middag i Poirot-atmosfære og ikke minst tips til musserende vingårder verdt en reise.
Før du leser videre: Jeg ble invitert av Visit Britain og Visit Brighton, som har stått for enkelte av mat- og reiseutgiftene til denne artikkelen.
Så, over til mine favoritter. Vi starter med vingårdene. De musserende. For ja, det lages virkelig gode bobler i England. Du må bare vite hvilke.
Vingårder – på egen hånd
Behersker du venstrekjøring, smale landsbyveier og bare har tenkt å smake på vinen og ikke drikke den, lei en bil. Da står du mye friere, men sett av god tid. For noen av gårdene lar seg ikke lett finne, selv med Google maps. Wiston er et slikt sted, men verdt å dra til. Nå utvider de, og fra 2020 vil du finne kafé, utsalg og omvisningsstart lettere tilgjengelig ved veien. Nå må du, eller det vil si, vår drosjesjåfør, følge en detaljert beskrivelse for å komme frem. Den Wiston som kommer frem på Google, er IKKE stedet du skal til, som vår sjåfør smertelig fikk erfare da han nektet å lese A4-arket jeg ga ham….
Gleden er at det er verdt det. Fantastiske Kirsty Goring er en av eierne, og forteller entusiastisk på inn-og utpust om gårdens historie og svigermorens standhaftighet som førte til en Englands beste musserende viner. Akkurat som i Champagne er det også sterke kvinner i de engelske husene. Og akkurat som i Champagne er jordsmonnet av kalk, noe som gir et godt grunnlag for vinen.
Like viktig er klimaet, som er enda bedre enn i Frankrike, og ikke minst behandlingen av druene. De plukkes for hånd, og druene til årgangsvinen presses i en Coquard-presse (på bildet), som tar ekstra godt vare på druene, kort fortalt. Det er bare 4 av disse utenfor Champagne, som har over 1000 slike. Det siste touchet sørger vinmakeren for.
Vi fikk en flott tur i nydelig vær, både til fots og i en vogn slept av en traktor. Det hele avsluttet med 4 musserende viner, der to av dem fikk bli med meg hjem. De selges absolutt billigst her, det er en belønning for å finne frem. Standardutgavene til Wiston (litt kjedelige, spør du meg) finnes på polet. Noen pol har også årgangene, men de kommer uansett i små kvanta. Så ha med en solid koffert.
Fun fact! Vi fikk høre at Vinmonopolet ønsket å kjøpe ALT Wiston lagde. Da sa Wiston nei, da de ønsket at også andre land skal bli kjent med den musserende vinen de lager. Fornuftig nok.
Personlige favoritter: WE Rosé 2014 og WE Blanc de blancs 2009.
Dette får du: Turen varer i 2,5 time inkl. te/kaffe/kjeks i starten, tur til fots og med traktorvogng samt smaking av 4 viner. Prisen er 20 pund per pers. Du kan også bestille mat&vinsmaking til 45 pund.
Slik kommer du deg dit: Drosje fra Brighton koster ca 50 pund én vei i rundt 40/50 min. Vi tok tog fra Brighton til Worthing (en by med 100.000 innbyggere og en bitteliten jernbanestasjon), ca 20 minutter for 4 pund og deretter drosje i ca 15 min for 20 pund. Kjører du selv? Last ned veibeskrivelsen fra nettsiden Wiston Estate .
Organiserte vinturer
Den andre varianten er å dra på en heldagstur med Great British Wine Tours. Det gjorde jeg på dag to, og anbefales. Du hentes klokken 10 foran et hotell ved jernbanestasjonen, og returneres rundt 16.30/17. Det vil variere hvilke gårder som besøkes når, én inkluderer også en liten togtur. De har også ølturer, osteturer med mer. Her er oversikten over turene i 2019.
Vi fikk suveren og morsom oppvartning av Danny, som viste seg å være mannen som eier selskapet. Han startet det hele da han kom tilbake fra mange år i Australia, og ville gjøre noe ut av vin- og matinteressen sin.
Vi kjørte til East Sussex høyeste punkt, besøkte to vingårder og midt på dagen var det lunsj på en koselig og erketypisk landsbypub. Prisen er ca 900 kroner, med mat- og vinsmaking. Mini-bussen tar maks 12, så det er ikke mange på slike turer. Vi var faktisk bare 4 på vår.
Court Garden: En gård på bare 12 hektar, og de musserende vinene selges ikke i Norge. Ennå. Eier Howard håper på besøk fra Vinmonopolet. Så langt selges alt lokalt. Verdt å dra hit bare for det, men også for hans utrolig personlige og engasjerte fortelling. Og tørrvittige humor.
Her selges også de musserende vinene. Jeg hadde vært på Wiston dagen før, og jeg synes ikke vinene her kom helt opp på det nivået. Årgangsvinene var best. De plukker druene i oktober, og da deltar hele landsbyen. Du kan også være med, bare send Court Garden en e-post.
Bluebell: En av de virkelig store vingårdene. Det som er fint her, er at de har skapt mange små lunger hvor du kan sitte og en sti du kan gå. De har også mange ulike forslag til deg, fra mat&vinpiknik etc. Se utvalget her. De musserende vinene herfra var også de jeg hadde minst sansen for. Ingen utmerket seg, egentlig. Det med toget høre jo derimot spennende ut, så sjekk det ut om du er togfan.
Skal du bare besøke én vingård? Danny anbefaler da den unike gården Breaky Bottom, som drives av en mann som er en spesiell sjel. Er Peter Hall i godt humør, får du en fantasisk omvisning og historier. Er han ikke det, hvem vet. Jeg har sansen for slike folk, så dette blir mitt neste besøk. For det er veldig ulikt hvordan vinhistorien formidles, og skal du komme under huden på folkene bak er også Court Garden og Wiston to gode eksempler. Å lage musserende vin er nemlig ingen 8-16 jobb.
Denne listen gir en god oversikt over fine vingårder i Sør-England. Så kan du velge, enten å dra på egen hånd eller med Dannys firma. Bare sjekk at gårdene tar imot besøk dersom det er senhøstes og druene plukkes.
Frokost og kaffe i Brighton
Har du ikke frokost på hotellet, er Trading Post en stor favoritt i Brighton og blant Instagrammere. Den ligger i en gågate, har to etasjer, uteservering og tar ikke reservasjoner. Bestilling ved disk, forvent lang kø. Jeg rakk bare en kort tur uten mat, men reisefølget mitt spiste og var fornøyd med både vafler og posjerte egg. De skal også ha usedvanlig god kaffe, dersom det betyr noe for deg. Åpner 7.30 hver dag.
TRADING POST: Ship Street 36, rett ovenfor Ivy in the Lanes (se middag)
Jeg spiste derimot en god vegetarfrokost på The Mad Hatter i Kemp Town. Stor porsjon med pølser, egg, grovd brød og bønner samt te for rundt 100 kroner. Hyggelig norsk betjening var det også! Åpner 8 hver dag.
THE MAD HATTER: 38 Montpelier Rd.
Lekker, lokal lunsj på Murmur
Lunsj: Spis takeaweay på stranda, eller sett deg på en uterestaurant . Like ved turistattraksjonen i360, ligger for eksempel hyggelige Murmur. De har 6-7 bord ute og 10-12 inne. En koselig restaurant, som serverer de lekreste lokale retter. Her er det kortreist som gjelder, fra asparges til lam. Forrettene er passelig store, sett dem eventuelt sammen til en hovedrett. De var de beste på menyen.
Fiskekrokettene smaker som himmelen, og kan ikke sammenlignes med noe du har fått før. Lekre munnfuller var også blomkål-retten. Hovedrettene er store, jeg hadde lokalt lam som var perfekt behandlet, og ble stappmett. Dessertene er mektige, så del….. Styr unna å bestill musserende her. De kommer i vide og små glass, som gjør at boblene umiddelbart drepes. Musserende skal drikkes i høye og smale glass. Punktum.
Prisnivå: Forrett fra 60, hovedrett 150 og desserter til maks 100 kroner.
MURMUR: 91-96 King’s Road Arches
Middag? Du MÅ på The Ivy!
Èn kveld må du bare sette av til The Ivy in the Lanes. Det er bare så Hercule Poirot møter Babylon Berlin. Det er dekadanse, eleganse og likevel så trivelig at alle vil føle seg hjemme her. Bare inngangsdøra er verdt turen.
Skal du hit en helg, bestill bord 1 måned i forkant. I ukedagene er det lettere. Jeg startet med Passion Pavillion, og pasjonsfrukt-drinken var suveren og smakfull, og kom med en flamme. Den står ikke på menyen på nett ser jeg, men bare spør og de lager den garantert.
Sjokoladedrinken Salted Caramel Espresso Martini var virkelig også lekker, men passer nok best som dessert…
Menyen er passelig stor, med alt fra pasta til hummer. Egen vegetarmeny har de også.
Vi ble så godt ivaretatt av kelneren vår, og det var generelt bare en opplevelse å se på interiøret, bartenderne som mikset drinker og ikke minst oppleve de lekre toalett-værelsene.
Ivy er åpent fra morgen til kveld, så her kan du også spise frokost, lunsj eller ta afternoon tea. Vil tro at helgebrunsjene også er verdt å gå for. Prisnivå: Forretter fra 60, hovedretter fra 160. Drinker rundt 100 kroner. De har også egne menyer til hyggelige priser og høy kvalitet.
THE IVY: Ship Street 51A
20 mat-valg i Preston Street
Andre steder? Gå til restaurantgata Preston Street. Ca 15 minutter å gå fra klokketårnet i sentrum. Her ligger det spennende spisesteder fra alle verdenshjørner på begge side av den fargesterke gata, minst 20 i tallet. Vi fikk anbefalt Bincho Yakatori av en kelner på Murmur, men der var det fullt. Vi endte opp på en libanesisk. Suverene småretter – meze – til latterlig lave priser i et utdatert lokale, se etter nummer 44. Etterpå så vi at Alrouche er regnet som en av de beste i sitt slag i England. Det var iallfall god mat, te og veldig populært.
Afternoon tea på The Grand
Mange steder har selvsagt afternoon tea, men gå for The Grand. Bestill bord i god tid, særlig på lørdager. Det er et 5-stjerners hotell, men frykt ikke – servicen er nedpå og normal. Du drikker av nydelige fuglekopper fra Wedgwood laget spesielt for hotellet, og velger te fra en stor meny.
Gå utenfor boksen og velg noe annet enn Earl Grey. Lev litt farlig….Du får selvsagt altfor mye godt, så med mindre du er en skikkelig søtmons, vurder å del. Hvis ikke, så har de egenlagde doggiebager. Spør om å få et sofabord eller ved vinduet. De to, tre bordene midt i er ikke ideelle.
Book på forhånd: Det er tre bordsettinger i helgene, to på hverdager, på 1. og 45 min. Kom presis, for ting tar tid og trolig skal noen overta bordet ditt. Det er derfor jeg foretrekker siste bordsetting. +44(0)1273 224300 eller eat@grandbrighton.co.uk
Prisnivå: 30 pund for Grand Afternoon tea. Legg til litt ekstra, og du får champagne (Möet i glass, så stå over – velg heller Laurent Perrier eller Krug på flaske – ja, den er svindyr men også ellevilt god), eller gå rett og slett for Bristols egen gin (anbefales). Overraskende god og kommer med en overraskelse i glasset. De har også engelske Ridgeviews musserende. Den er helt ok.
THE GRAND: King’s Road 97-99
Bravissimo! Klar for BH-fitting
Hater å prøve bh-er? Trenger du en t-skjorte-bh, en glatt, en elegant, en til trening, en med blonder eller alt sammen? Da MÅ du gå på Bravissimo. Her får du en skikkelig “fitting”, du trenger ikke timeavtale i denne butikken. En ansatt vier tiden sin til deg, måler og finner så ut hvilke type bh-er som er ja eller nei. Mye verdifull informasjon å få, og det koster INGENTING. Du vil oppdage at i en modell trenger du én størrelse, men gjerne en større i en annen modell. Så vurderer du å bytte ut bh-en dine, gå hit og sett av 1 eller 2 timer. Prisene ligger på 300 til 400 kroner, særlig sportsbh-ene er et varp. Utvalget av badetøy er ok, men butikken i Brighton har et dårligere utvalg av skjorter og klær enn andre – sier de erfarne.
For menn eller venninner er det en god venteavdelinge med tv og magasiner. Bravissimo er kjent for mange, og de har også butikker over hele England. Informasjonen lageres om deg, dersom du vil, slik at neste gang er det bare å gå rett på det du vil ha.
Kjøpesentret Churchill i Brighton er heller ikke så verst, med et par virkelig gode skobutikker. Fortsetter du i samme gate, kommer du til bydelen Kemp Town. Flere artige steder, med ok second hand-utvalg. Her er det både Oxfam og andre på begge sider av gata, godt organisert etter størrelser og med lave priser.
BRAVISSIMO: 3 North Street. Åpent hver dag 10-18/søndag 11-17.
Ellers i Brighton?
Brighton Palace Pier i seg selv er ikke så spennende, men en må jo likevel gå på den. For de minste og de vågale vil nok også karusellene være kjekke. Litt sukkerspinn, en is og en spåmann vil nok også glede noen.
i360 er blitt et landemerke og reklamerer med byens fineste utsikt. Bevares, det er jo helt sant, men anbefales ikke av meg – kanskje med mindre du skal fri til noen. Så er jeg gjerne bortskjemt med fine solnedganger og spektakulær utsikt, slik at jeg ikke synes det er verdt å betale 145 kroner for en halvtimes tur. Med et glass engelsk musserende koster det 250 kroner. Tar du turen, velg iallfall en av de siste avgangene så du får sett nettopp solnedgangen. Du får også 10% rabatt om du bestiller på nett. Den gigantiske søylen med glass-sirkelen som frakter deg opp, ses fra hele byen og ligger på promenaden rett ved restauranten Murmur.
Brightons promenade. Masse annet fint å se på langs promenaden, fra skjeve hus til folk som danser salsa og plutselig er du i bydelen Kemp Town og kan ta middagen der.
Det er langt å gå, så er du svakelig til beins eller liker 2-hjulinger, lei en bysykkel.
Kunst- og kulturinteressert? Da bør du ta en audio-tur i gale Prins Georges palass. Selv synes jeg det er like fint å se slikt fra utsiden, og overlot til Anne Sophie fra Sophie’s world å ta turen inn. Som du vil lese her, var hun mer enn fornøyd. Merk at det ikke er lov å ta bilder selv innenfra. Hun fikk spesialtillatelse.
REISEFAKTA BRIGHTON
Min reise: Alta-Oslo-Gatwick med Norwegian. Så 25 minutter med tog fra flyplassen til Brighton, til 7 pund. Mer praktisk blir det ikke. Lander du med SAS på Heathrow, beregn ca 2 timer med tog/undergrunn.
Brighton og Hove: East Sussex, 230.000 innbyggere.
Festivaler: Mai er en stor festivalmåned. I år var det også English wine week i denne perioden. August er pride-tid, og da stenger byen helt ned. Glem bilen i 2019 fra 2. til 4.august. Ta høyde for dette ved hotellbooking.
Prisnivå: Mat og drikke er behagelig for en nordmann. Hotellprisene er derimot overraskende høyde. Et kjedelig 1-mannsrom på Jury’s In ved jernbanen kostet 5000 kroner for 4 netter. Finere hoteller langt mer. Vi valgte å leie privat leilighet via booking.com.
Les mer: På norsk hos Visit Britain og engelsk hos Visit Brighton. Bli også Brighton-inspirert hos mitt reisefølge: Annette hos The Nordic Escape ( til høyre) og Anne-Sophie ( i midten) som står bak Sophie’s World.
PS: Frister det med vinreiser? Få gode ideer til turer på Sicilia eller sjekk ut mine gode råd før du drar til Champagne!