Engelsk musserende vin har hatt en fenomenal utvikling og mange er nå fullt på høyde med det beste fra Champagne. Jeg har smakt mange topp-viner fra begge land, og kan skrive under på det. Hvorfor er det så bra da? Svaret er under føttene på disse folkene.
Sør-England har nemlig den samme kalkåren som starter i Champagne og ender opp i Dover. Det gir unike muligheter for å dyrke musserende vin, for Champagne kan de ikke kalle vin som dyrkes utenfor ja, nettopp, Champagne. Polet har nå et utvalg av engelsk musserende vin som har passert tallet 50, og de kunne hatt mer om de fikk kjøpt alt til ville. Men det får de ikke. Mer om det senere!
Vil du teste litt før du tar turen til England, har Dagens Næringslivs vinanmelder Merete Bø laget en fin oversikt her sammen med historien til engelske vingårder.
Kjøre selv eller bli med på tur?
Behersker du venstrekjøring, smale landsbyveier og bare har tenkt å smake på vinen og ikke drikke den, lei en bil. Da står du mye friere, men sett av god tid. For noen av gårdene lar seg ikke lett finne, selv med Google maps. Wiston er et slikt sted, men verdt å dra til. Den Wiston som kommer frem på Google, er IKKE stedet du skal til, som vår sjåfør smertelig fikk erfare da han nektet å lese A4-arket jeg ga ham….Du kan også ta en kombo av tog og drosje, eller bare drosje om dere er mange som spleiser eller du bare har god råd.
Wiston i verdensklasse
Kunnskapsrike og humørbomben Kirsty Goring er en av eierne, og forteller entusiastisk på inn-og utpust om gårdens historie og svigermorens standhaftighet som førte til en Englands beste musserende viner. Akkurat som i Champagne er det også sterke kvinner i de engelske husene. Og akkurat som i Champagne er jordsmonnet av kalk, noe som gir et godt grunnlag for vinen. Like viktig er klimaet, som er enda bedre enn i Frankrike, og ikke minst behandlingen av druene. De plukkes for hånd, og druene til årgangsvinen presses i en Coquard-presse (på bildet), som tar ekstra godt vare på druene, kort fortalt. Det er bare 4 av disse utenfor Champagne, som har over 1000 slike. Det siste touchet sørger vinmakeren for.
Dette får du for pengene
Innhold: Turen varer i 2,5 time inkl. te/kaffe/kjeks i starten, tur i lokalene, til fots i markene og med traktorvogng samt smaking av 4 viner. Prisen er 20 pund per pers. Du kan også bestille mat&vinsmaking til 45 pund. I 2020 skal nye bygg med kafé og butikk være klar, og gjør Wiston enda mer attraktiv.
Å finne frem: Drosje fra Brighton koster ca 50 pund én vei i rundt 40/50 min. Vi tok tog fra Brighton til Worthing (en by med 100.000 innbyggere og en bitteliten jernbanestasjon), ca 20 minutter for 4 pund og deretter drosje i ca 15 min for 20 pund. Kjører du selv? Last ned veibeskrivelsen fra nettsiden Wiston Estate .
Praktisk tips: Vi fikk en flott tur i nydelig vær. Dermed gikk det fint å bruke joggesko og ballerinaer, men tenkt deg godt om. Været kan endre seg raskt, og du kan komme til å gå i våte marker. Vinkjellere er også kjølige, så ha med jakke uansett hvordan været er når du drar avsted. Hos Wiston kunne du betale med kort, som hos alle vi var hos.
Kjøp med deg Wistons musserende
Det hele avsluttet med 4 musserende viner, der to av dem fikk bli med meg hjem. De selges absolutt billigst her, det er en belønning for å finne frem. Standardutgavene til Wiston (litt kjedelige, spør du meg) finnes på polet. Noen pol har også årgangene, men de kommer i bittesmå kvanta på noen hundre stykk. Så ha med en solid koffert. Jeg kjøpte blanc de blancs 2011 til 450 kroner, samt Wiston Rose fra 2014. Begge tåler å ligge i flere år til.
Fun fact! Vi fikk høre at Vinmonopolet ønsket å kjøpe ALT Wiston lagde. Da sa Wiston nei, da de ønsket at også andre land skal bli kjent med den musserende vinen de lager. Fornuftig nok.
Hva skjer på guidet heldagstur?
På dag to valgte jeg å dra med Great British Wine Tours. Du hentes klokken 10 foran et hotell ved jernbanestasjonen, og returneres rundt 16.30/17. Det vil variere hvilke gårder som besøkes når, der én inkluderer en liten togtur. Sjekk utvalget, så får du en oversikt og ser om det er noen du veldig gjerne vil til og hør om de står på planen. Turene er med buss av typen du ser på bildet, så det er aldri veldig mange med.
Dette får du: Vi kjørte til East Sussexs høyeste punkt, besøkte 2 vingårder og midt på dagen var det lunsj på en koselig og erketypisk landsbypub. Prisen er ca 900 kroner, med mat- og vinsmaking. Mini-bussen tar maks 12, så det er ikke mange på slike turer. Vi var faktisk bare 4 på vår.
Lille og trivelige Court Garden
Dette er gård på bare 12 hektar, og i 2019 var ikke disse å få tak i her på berge. Den energiske eieren Howard håper på besøk fra Vinmonopolet. Derfor selges alt lokalt og nesten bare lokalt. Så verdt å dra hit bare for det, men også for hans utrolig personlige og engasjerte fortelling. Og tørrvittige humor. De er ellers veldig små, med flotte murhus og en god stemning. De har ikke matservering per nå, men alt kan ordnes om dere sjekker på forhånd.
Verdt en tur for deg som vil smake på noe helt unikt, være på et sted som ikke er turistifisert og bare fungerer som en pengemaskin.
Hva du får: Guidet tur på markene med kort innlagt quiz her og der, kort omvisning i lokalene og så smaking av 4 ulike viner i et lite lokale. Du får med et ark med vinenes navn. Jeg hadde vært på Wiston dagen før, og jeg synes ikke vinene her kom helt opp på det nivået. Årgangsvinene var best, og hadde jeg hatt mer plass ville minst én blitt med hjem for å lagre seg god. For det er litt urettferdig å smake på enkelte årgangsviner for tidlig i lagringsprosessen. De er drikkeklare, for all del – men mange blir ellevillt bedre når de får noen år på baken. Som oss mennesker.
Fun fact: De plukker druene i oktober, og da deltar hele landsbyen. Du kan også være med, bare send Court Garden en e-post.
Gigantiske Bluebell
For den følelsen fikk jeg mer hos Bluebell. Så er den også av de virkelig store vingårdene. Kanskje vi møtte de som jobbet der på en litt dårlig dag, for servitøren vår var ikke helt i toppslag. Eieren kom etter hvert, og hun var det litt mer liv i.
Hva får du: Vi fikk 5 ulike viner, merket til Bluebell for musserende vin heter Hindleap – men jeg hadde ikke supersansen for noen faktisk. Nå hadde vi jo litt å sammenligne med også. I tillegg til at jeg hadde smakt Nyetimber og Gusborne på restaurant. Det som derimot er fint her, er at de har skapt mange små lunger hvor du kan sitte og de har også en sti du kan gå. De har også mange ulike forslag til deg, fra mat & vinpiknik etc. Se utvalget her. De har også vanlig vin, som vi ikke fikk prøve denne gangen.
Fun fact: De har forresten et tog her, og det virker jo gøy nok! Det var ikke inkludert i vår tur.
Hva skal du tenke på før du drar?
- Ha maks to vingårder per dag. Du får en overdose uansett hvor interessert du er. Trust me.
- April til august er fine tider å dra på. September/oktober kan være innhøstingsmåneder og ekstra travelt. Wiston tar likevel besøk da. De er faktisk åpne hele året.
- Ha gode sko som tåler å bli skitne
- Ha med varme klær uansett årstid, kjellere er kalde med ca. grader
- Guidede turer kan gi deg adgang til gårder som ellers er vanskelige å komme inn på.
- Kjører du selv, beregn god tid og sjekk alltid at gården er åpen før du legger i vei. Stol ikke på google eller nettsider. Få nøyaktig adresse, noen steder kan hete det samme.
- Tar du drosje, avtal alltid pris på forhånd. Det er mange ulike selskaper og ulikt prisnivå.
- Ingen spørsmål er dumme, så spør om alt du lurer på. Du trenger ingen forkunnskaper for å ha glede av et besøk.
- Alle vi besøkte tok de vanlige kredittkortene, dersom du vil kjøpe med deg engelsk musserende vin hjem eller handle der de har kafé.
- Min base var Brighton, med en time eller to å kjøre til gårdene. Fra London tar det f.eks 1 time og 40 minutt til Wiston.
- Her er 2020-turene til Great British Wine Tours i Brighton.
Flere vintur-forslag!
Jeg har også laget en omfattende guide til Champagne, samt til vin-og mattur på Sicilia med fokus på området rundt vulkanen Etna.
Bare spør her, på Instagram eller på Facebook om det er noe du lurer på. Ha en fin vin-reise!